Infofinanciar > Lumea la zi > Moscova sfidează din nou NATO! Flota de Nord a Rusiei face demonstrații de forță în zona arctică
Lumea la zi

Moscova sfidează din nou NATO! Flota de Nord a Rusiei face demonstrații de forță în zona arctică

Nave rusesti
Sursa foto: Eurasian Times

Navele de luptă antisubmarin ale Flotei de Nord a Rusiei au executat ieri mai multe manevre de vânătoare și distrugere a submarinelor în Marea Barents. Rusia și-a intensificat exercițiile militare în zona Arctică.

O formațiune de nave antisubmarin din Flotila Kola a Forțelor de Arme Combinate ale Flotei ruse de Nord a folosit armament de război antisubmarin în Marea Barents în timpul unui exercițiu tactic programat. „Echipele de luptă ale navelor au exersat manevre de vânătoare și urmărire a unui inamic scufundat (submarine) și au efectuat trageri cu torpile de exercițiu împotriva unei ținte subacvatice simulate”, conform unei declarații a biroului de presă al Flotei ruse de Nord date publicității ieri, 29 mai.

În timpul exercițiilor au fost folosite tactici de forță, a relatat agenția de știri TASS. Exercițiile au inclus două grupuri de nave: prima forță navală de atac a fost formată din navele masive de luptă antisubmarin Severomorsk, Viceamiral Kulakov și Amiral Levchenko, în timp ce cealaltă forță a inclus un submarin cu propulsie nucleară și un submarin diesel.

„Exercițiile de trageri au fost un succes, iar inamicul a fost distrus teoretic”, conform biroului de presă al Flotei ruse de Nord. Potrivit raportului detaliat, echipajul navei Viceamiral Kulakov a exersat tragerea cu sistemul de rachete antisubmarin Rastrub-B de la bordul navei, care a fost special conceput pentru protecția navelor de suprafață împotriva submarinelor inamice, a torpilelor de atac și a înotătorilor de luptă.

Exerciții la scară largă

Rusia și-a intensificat activitatea militară în regiunea arctică în ultima perioadă. Luna trecută, Flota de Nord a dat startul unor exerciții la scară largă, incluzând 1.800 de soldați, până la 15 nave și 40 de avioane, cu scopul de a „proteja securitatea marinei comerciale a Rusiei și a căilor maritime, cum ar fi Pasajul de Nord-Est”.

Pasajul de Nord-Est este o rută maritimă care face legătura între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Ruta este acum mai ușor de accesat, iar importanța sa strategică și economică a crescut din cauza schimbărilor climatice și a topirii ghețarilor.

Cu cât aceste rute devin mai accesibile, cu atât mai mult vor permite ca regiunea să fie aglomerată de puteri externe. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în opinia experților, Rusia a depus eforturi concertate pentru a-și consolida controlul asupra regiunii, pe care a militarizat-o deja în mare măsură.

Îngrijorări în Occident

Anul trecut, în septembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că submarinele rusești cu propulsie nucleară au executate trageri cu rachete de croazieră în Arctica, în cadrul unor exerciții militare menite să evalueze stadiul de pregătire al Moscovei pentru o potențială confruntare.

Exercițiile, cunoscute sub numele de Umka-2022, s-au desfășurat în Marea Chukchi, o zonă din estul Oceanului Arctic care separă Rusia de statul american Alaska. Sistemul rusesc de rachete de coastă „Bastion” a tras, de asemenea, rachete asupra unor ținte aflate pe mare la o distanță de 300 de kilometri de peninsula Chukchi, cel mai estic teritoriu rusesc.

Rusia își consolidează de ani de zile capacitățile militare în Arctica, creând îngrijorări în Occident, întrucât Moscova consideră imensa sa regiune arctică drept o prioritate strategică esențială. Anterior, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța NATO se confruntă cu o „provocare strategică” din cauza expansiunii militare a Rusiei în Arctica.

Rusia ar putea desfășura nave nucleare

Un raport al serviciilor de informații din Norvegia publicat la începutul acestui an susține că Rusia ar putea trimite în curând nave cu arme nucleare în Arctica, o premieră în aproximativ treizeci de ani.

Raportul avertizează că, deși Rusia reprezintă deja o amenințare operațională severă pentru NATO și Norvegia cu rachetele sale antisatelit, submarinele și capacitățile sale cibernetice, navele înarmate nuclear vor reprezenta un pericol și mai mare.

„Pe măsură ce importanța armelor nucleare și a forțelor de descurajare strategică crește, apărarea de către Flota de Nord a bazelor militare din Kola, a Bastionului de Nord și a Mării Barents devine, de asemenea, mai importantă”, a declarat Serviciul norvegian de informații în raportul său anual, citat de Eurasian Times.

Agenția de informații a afirmat în evaluarea sa că, deși Rusia va continua să își mențină, actualizeze și îmbunătățească arsenalul nuclear, nu se anticipează în scurt timp schimbări semnificative în doctrina sa nucleară.