Infofinanciar > Info > Moneda britanică pierde teren în fața dolarului! Deutsche Bank anunță o posibilă criză a lirei sterline
Info

Moneda britanică pierde teren în fața dolarului! Deutsche Bank anunță o posibilă criză a lirei sterline

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Cursul lirei sterline a înregistrat o scădere istorică.  Moneda britanică a pierdut teren în fața dolarului și a fost cotată, în cursul zile de miercuri, la 1, 1407 dolari pe unitate. Deși ”criza politică” a luat sfârșit,  iar la conducerea Executivului se află un nou premier, investitorii au reacționat la perspectivele negative ale Regatului Unit.

Lira sterlină a izbutit să mai recupereze din terenul pierdut în fața monedei americane dar a fost tranzacționată în declin, cu o paritate de 1,1469 dolari pe unitate.

Liz Truss a fost învestită de Regina Marii Britanii, în funcția de prim-ministru, în cursul zilei de marți.

Locatara din 10 Downing Street se confruntă cu un context economic care nu-i permite prea mult spațiu de manevră, moștenind o situație economică în care trebuie să corecteze nivelul ridicat al inflației care depășește 10 procente.

Lira sterlină s-a depreciat odată cu numirea lui Liz Truss în funcția de prim-ministru

Lira sterlină a înregistrat o scădere atât în cursul zilei de luni, după victoria lui Truss în fața contracandidatului ei, dar și ulterior pe fondul programului politic pe care aceasta l-a propus.

Un alt moment de referință pentru cursul lirei sterline, pe care-l putem asemui cu actualul context, a fost în martie 2020 dar și după rezultatele referendumului pentru Brexit din 2016.

Doar în anul 1985 lira a mai fost cotată la un nivel de 1,1407 dolari pe unitate atunci cândîn fruntea executivului din Marea Britanie  se afla, ”Doamna cu vocea de fier”, pe numele ei Margaret Thatcher.

De asemenea, și nivelul ridicat al inflației a influențat cursul lirei sterline. Analiștii susțin că din toate statele G7, Marea Britanie stă cel mai prost la capitolul inflație.

Programul politic al noului premier britanic prin care va reduce taxele și va stimula împrumuturile, a generat în rândul analiștilor un sentiment de panică, aceștia din urmă consinderă că regatul se va afunda și mai mult în datorii.

Deutsche Bank susține că ne putem confrunta cu o criză a lirei sterline

În cursul zilei de luni Deutsche Bank a lansat un avertisement prin care susțineau faptul că ”riscurile unei crize a lirei sterline” nu trebuie subestimat, în ideea în care investitorii vor aștepta cu mare interes măsurile politice pe care le va lua Truss în perioada imediat următoare.

”Cu deficitul de cont curent aflat deja la niveluri record, lira sterlină necesită intrări mari de capital, susţinute de îmbunătăţirea încrederii investitorilor şi de scăderea aşteptărilor inflaţioniste. Cu toate acestea, se întâmplă opusul”, susține expertul financiar al Deutsche Bank, Shreyas Gopal, citat de g4media.ro

Trebuie precizat faptul că în curusl acestui an moneda britanică s-a depreciat cu peste 15% față de dolar.Raportat la cursul euro lira sterlină a scăzut, în cursul zilei de miercuri cu 1% dar a menținut un declin de 3% în fața moendei unice.

Pe fondul temerilor de recesiune globală dar și al creșterilor ratei dobânzii operată de Rezerva federală americană dolarul s-a apreciat în fața monedei britanice.

Conform datelor pe care le-a oferit Refinitiv ultima data când lira sterlină a înregistrat un nivel atât de redus în fața dolarului american fost pe 26 februarie 1985. Paritatea dintre liră și dolar a fost stabilită, la momentul respective la o cotă de 1,052 dolari pe unitate.