Infofinanciar > Lumea la zi > Bank of America, analiză care-i dă fiori lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu lira
Lumea la zi

Bank of America, analiză care-i dă fiori lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu lira

lira sterlina - sursa foto - profit.ro
Sursa foto - profit.ro

Potrivit Bank of America, lira sterlină se confruntă cu o devalorizare accentuată, riscând astfel să devină o monedă de „piață emergentă”. Motivul este acela că oamenii renunța să investească în moneda britanică deoarece creșterea economiei a încetinit și riscurile sunt din în ce mai mari.

Conform News.ro, până marți după-amiază, lira sterlină a scăzut cu 7% față de dolar în anul 2022, tranzacționându-se cu mai puțin de 1.26 dolari, ajungând la 1.22 pentru o liră, la începutul acestei luni.

Strategul senior al BofA G-10 FX, Kamal Sharma a spus că este posibil ca lira sterlină să mai scadă pe parcurusul anului 2022. Acesta a respins orice comparație între soluțiile de înăsprire a politicilor monetare ale Rezervei Federale din America și Băncii Angliei, motivând că instrumentele de reacție ale celro două instituții sunt diferite.

Kamal Sharma mai spune că : „Dificultăţile cu care se confruntă BoE sunt unice, împreună cu o dinamică a ofertei pe care nu doreşte să o discute: Brexit. Acest lucru a dus la o strategie de comunicare confuză: creşterea dobânzilor în raport cu o economie care încetineşte brusc nu este niciodată o imagine bună pentru nicio monedă. O atenuare a riscului actual din cauza mediului şi a stimulentelor fiscale poate oferi o oarecare uşurare, dar daunele au fost făcute, iar perspectivele pentru GBP sunt sumbre.”, conform stiripesurse.ro .

Strategul declară că, mijlocul favorit de a profita de căderea lirei sterline din grațiile Bank of America este avansul euro în fața monedei din Marea Britanie.

Declarațiile altui specialist despre devalorizarea lirei sterline

George Saravelos, co-director global pentru cercetare valutară în cadrul Deutsche Bank spune că : „Dacă te uiţi la ce se întâmplă cu intrările în Regatul Unit, acestea mergeau în lateral şi, de îndată ce dobânzile BCE au devenit negative, am observat o mare accelerare a intrărilor în Regatul Unit – achiziţii de, spre exemplu, obligaţiuni din Marea Britanie.”.

În după-amiaza zilei de marți, euro a fost tranzacționat cu la puțin deasupra prețului de 0.85 lire pe unitate. Economia Marii Britanii a scăzut cu 0.1% în luna martie, iar specialiștii spun că se așteaptă la noi contracții în acest an, pe măsură ce se consolidează criza costului de viață din această țară.

Viteza inflației a ajuns la un ritm anul de 9% în aprilie, în timp ce prețurile la energie și la alimente creșteau.

Banca prevede că inflația o să crească la circa 10% în anul 2022, drept consecință a războiului dintre Rusia și Ucraina și blocajelor tot mai persistente din China. Strategii de la Bank of America devin din ce în ce mai nesiguri că mecanisul lor de apărare poate să salveze lira sterlină.

Sharma spune și că Bank of America se teme de faptul că „politizarea din ce în ce mai mare” a politicii Regatului Unit subminează lira sterlină. Acesta a propus ca oamenii care investesc să fie pregătiți în cazul în care lira sterlină își pierde statutul de monedă mondială respectată.