Info

BNR: Euro și dolarul se află în creștere în timp ce leul se depreciază. Ce spun specialiștii

Leu sursa foto capital.ro
Leu sursa foto capital.ro

Banca Națională a României a anunțat astăzi, 7 septembrie, o creștere a cursului pentru euro și dolar. Moneda euro a ajuns la  4.8580 lei, în ascendență față de marți, 6 septembrie, când acesta a era la 4.8287 lei. În timp ce dolarul american și euro se află în creștere, moneda națională a României a înregistrat o scădere.

Mai precis, moneda euro a înregistrat o creștere de 0.0293 bani, față de ziua precedentă.  În ceea ce privește dolarul, acesta a ajuns la 4.9031, aflat de asemenea în creștere comparativ cu ziua de marți când se afla la valoarea de 4.9031. Astfel, acesta a crescut cu  0.0550 bani. De asemenea, leul se află într-o ușoară scădere, relatează Antena3.ro.

Previziuniile economice ale specialiștilor

Potrivit specialiștilor CFA România, în următoarele 12 luni cursul euro va putea atinge valoarea de 5,11 lei, în timp ce leul se va deprecia. Peste 77% dintre specialiști prevăd o deteriorare a monedei naționale în următoarele 12 luni (în comparație cu valoarea sa actuală), nefiind semnalată nicio apreciere în ceea ce privește cursul de schimb euro/leu.

Astfel, valoarea medie a așteptărilor pentru orizontul imediat  este de 5,0216 lei pentru fiecare euro, în timp ce valoarea medie a cursului de schimb prognozat pentru orizontul de 12 luni este de 5,1121 lei pentru fiecare euro, potrivit economica.net. La finalul acestui an, analiștii estimează o creștere reală a PIB-ului de 3,6% și un deficit bugetar de 6,9% din PIB. În următoarele 12 luni, se preconizează că rata inflației va scădea de la 15,05% la 10,97%, în timp ce indicele ROBOR va crește la 7,57%.

În următoarele 12 luni, analiștii de la CFA România anticipează că inflația se va menține în zona de două cifre; rata medie prognozată pentru același interval de timp este de 5,1121 lei pentru un euro. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, a explicat că:

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi al inflaţiei ridicate, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a şasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre în următoarele 12 luni”.