Infofinanciar > Info > Modificări importante la nivelul cardurilor de energie. Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul proiectelor europene
Info

Modificări importante la nivelul cardurilor de energie. Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul proiectelor europene

Sursa foto: evz.ro
Sursa foto: evz.ro

Statul oferă românilor ajutoare pentru plata facturilor de energie, cu scopul de a le face viața mai simplă persoanelor care se află în situații vulnerabile și nu pot face față creșterilor actuale de prețuri, venite în contextul inflației. Potrivit oficialilor, acești bani sosesc sub forma unui card de energie care poate fi folosit oriunde, independent de furnizor, și este menit să reducă costul unor facturi.

Costul energiei este o preocupare pentru români. Prețurile la utilități au crescut dramatic din cauza inflației record, ceea ce face ca oamenii să își permită mai greu costul tot mai ridicat al vieții și, în special, al celor necesare pentru un nivel de trai decent. Ziua în care vin facturile la energie reprezintă un stres pentru multe persoane, care sunt din ce în ce mai îngrijorate de sumele care se regăsesc pe facturi și pe care trebuie să le achite. Dar în cazul unui furnizor de energie, problema principală nu este suma de plată, ci fac turile care nu mai apar.

Facturi întârziate, carduri de energie inutile

Compania Hidroelectrica este faimoasă pentru problemele pe care le deține la nivel de facturare, clienții companiei trimițând reclamații în nenumărate rânduri cu privire la întârzierea emiterii și trimiterii facturilor, care ajung la clienți și la distanță de aproape un an. Clienții Hidroelectrica nu mai pot utiliza voucherul energetic. Compania a emis facturi care au o întârziere de șase luni, acest lucru creând o problemă la nivelul sistemului de plată cu ajutorul cardurilor de energie.

Tot mai multe persoane își exprimă nemulțumirea față de refuzul Poștei Române de a permite clienților Hidroelectrica să își plătească datoriile folosind cardurile de energie primite de la stat și care au rolul de a veni sub formă de compensare a sumelor apărute pe facturile de energie. Justificarea dată a fost că, deși factura tocmai a fost eliberată, consumul este aferent unor luni din vara sau toamna anului trecut. Cu privire la această problemă, ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnalat că anumite modificări ale legii urmează să fie puse în discuție, cu scopul de a facilita plata facturilor și pentru clienții Hidroelectrica. Astfel, datoriile de anul trecut, începând cu luna februarie 2022, vor putea fi decontate prin cardurile de energie.

„Emiterea facturilor de către Hidroelectrica cu întârziere pentru perioadele de consum aferente anului trecut ne-a pus și pe noi în situația în care, pentru decontarea acestor facturi cu cardul de energie, să întâmpinăm dificultăți. Dar pentru a veni în sprijinul beneficiarilor cardului, modificarea ordonanței care reglementează întreg mecanismul cardului ar putea fi aprobată în Guvern poate chiar săptămâna viitoare, pentru ca datoriile de anul trecut, începând cu februarie 2022, când este eligibil acest tip de cheltuială pentru decontarea din fonduri, să-l putem plăti”, a spus Marcel Boloș.

Modificare de ordonanță în cazul cardurilor de energie

Situația clienților Hidroelectrica nu a fost prevăzută de autorități, care au fost luate prin surprindere de existența unor facturi emise în această perioadă, care au la bază un consum înregistrat în anul 2022. „Nu ne-am așteptat să avem astfel de situații. Nu am putut să cred că vom avea furnizori care emit facturi pentru o perioadă de consum aferentă anului 2022. Știam și am crezut că se întâmplă cu luna octombrie 2022, dar se pare că există perioade de consum și mai vechi. Încercăm acum ca modificarea de ordonanță să ducă spre această folosire a cardurilor pentru aceste tipuri de facturi”, a declarat ministrul Proiectelor Europene.

Pe lângă modificarea cardurilor de energie, astfel încât să permită folosirea lor pentru plata unor facturi mai vechi, oficialii au și alte modificări în plan, cu privire la acest ajutor social. „Mai avem 2 tipuri de modificări în discuție. Diversificarea materialului lemnos: bricheți și tot ce înseamnă peleți, orice formă de material lemnos comercializată de operatorii economici va fi eligibilă pentru decontare. O altă modificare importantă va fi ca acești operatori economici care comercializează material lemnos să fie incluși în schema mecanismului, alături de furnizorii de energie, și în acest fel să avem o flexibilitate cât mai bună din perspectiva utilizării banilor”, a explicat Marcel Boloș, conform Bugetul.ro .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.