Infofinanciar > Info > Dificultăți la plata facturilor cu ajutorul cardurilor de energie. Declarațiile ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloș
Info

Dificultăți la plata facturilor cu ajutorul cardurilor de energie. Declarațiile ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloș

Marcel Boloș, Sursă foto: dcbusiness.ro
Sursă foto: dcbusiness.ro

Facturile la energie reprezintă o problemă pentru români. Pragul inflației atingând un nivel record, prețurile la utilități au crescut semnificativ, astfel oamenii nu mai pot face față costurilor tot mai ridicate ale vieții și în special, a lucrurilor necesare pentru un trai decent. Facturile la energie electrică au ajuns să reprezinte o îngrijorare pentru români și o gaură în bugetul lunar.

În această direcție, pentru a facilita o viață mai ușoară pentru cetățenii care se află în situații vulnerabile și nu reușesc să țină pasul cu noile majorări de prețuri, statul oferă ajutoare pentru achitarea facturilor la energie. Această sumă de bani vine sub forma unui card de energie, care are rolul de a compensa valoarea unor facturi, care conform oficialilor, pot fi folosit în orice situație, indiferent de furnizorul de energie.

Probleme la nivelul cardurilor de energie

Clienții Hidroelectrica nu mai pot utiliza voucherul energetic pentru a-și achita contravaloarea facturilor. Acest lucru este datorat faptului că facturile clienților companiei sunt emise cu șase luni întârziere, având ca rezultat incapacitatea de plată a sumei datorate prin intermediul cardurilor de energie.

Tot mai multe persoane își exprimă nemulțumirea față de refuzul Poștei Române cu privire la permiterea clienților Hidroelectrica de a folosi acest ajutor de la stat pentru a-și plăti facturile.  Justificarea dată a fost că, deși factura tocmai a fost eliberată, consumul este din vara sau toamna anului trecut și astfel, nu se încadrează în prevederile legii. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că, la acest moment, Guvernul are în vedere modificarea legii, pentru a permite realizarea acestor plăți. Prin modificarea acestei ordonanțe, oamenii își vor putea plăti datoriile care au fost realizate începând cu luna februarie a anului precedent.

„Emiterea facturilor de către Hidroelectrica cu întârziere pentru perioadele de consum aferente anului trecut ne-a pus și pe noi în situația în care, pentru decontarea acestor facturi cu cardul de energie, să întâmpinăm dificultăți. Dar pentru a veni în sprijinul beneficiarilor cardului, modificarea ordonanței care reglementează întreg mecanismul cardului ar putea fi aprobată în guvern poate chiar săptămâna viitoare, pentru ca datoriile de anul trecut, începând cu februarie 2022, când este eligibil acest tip de cheltuială pentru decontarea din fonduri, să-l putem plăti”, a spus Marcel Boloș.

Modificarea ordonanței privind voucherele de energie

Fiecare posesor de card energetic poate alege să plătească facturile la curent, gaze sau să compenseze cheltuielile aferente consumului de material lemnos, destinat asigurării căldurii. La acest moment există 2,1 milioane de gospodării care au de plătit facturi restante la Hidroelectrica de anul trecut. În urma modificării legii, oamenii vor putea achita facturile folosind cardurile de energie. „Nu ne-am așteptat să avem astfel de situații. Nu am putut să cred că vom avea furnizori care emit facturi pentru o perioadă de consum aferentă anului 2022. Știam și am crezut că se întâmplă cu luna octombrie 2022, dar se pare că există perioade de consum și mai vechi. Încercăm acum ca modificarea de ordonanță să ducă spre această folosire a cardurilor pentru aceste tipuri de facturi”, a declarat ministrul Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a anunțat că există în plan și o posibilă majorare a plafonului de venituri. „Pentru tranșa a doua avem în vedere inclusiv creșterea plafonului de venituri la 3.000 de lei. Aceasta va fi etapa a doua de modificări pe care le avem în vedere”, a afirmat ministrul, conform Digi24 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.