Infofinanciar > Info > Mitul mașinilor electrice se dărâmă. Dăunează naturii?
Info

Mitul mașinilor electrice se dărâmă. Dăunează naturii?

Baterie masina sursa foto Gadget ro
Sursa foto: Gadget.ro

Mașinile electrice au prins un avânt în rândul cumpăritorilor de mașini datorită efectului benefic asupra mediului. Bateriile pe care le conțin pot anula beneficiile, însă. În 10-15 ani, bateriile uzate vor fi o adevărată bombă ce va trebui manevrată cu atenție.

Profesorul de elemente strategice și materiale la Universitatea din Birmingham, Paul Anderson a spus că vehiculele pe combustie vor cuceri lumea în anii următori. Autoturismele moderne au cu 98% mai puține emisii decât cele din anii 60. Nici cele electrice nu sunt de lăsat, întrucât și ele vor atinge o masă critică. Automobilele electrice trebuie să fie o 100% prietenoase cu natura, nu doar mașini fără țeavă de eșapament.

C|NET prezintă un plan care va prelungi viața bateriilor și care implică patru R: Recirculare, Refolosire, Reciclare și Reducere.

Recircularea

Recircularea implică preluarea bateriei unei mașini electrice scoasă din uz și mutarea acesteia pe una în funcțiune. Va fi un concept puternic pe măsura creșterii numărului automobilelor electrice. Se va crea o piață vastă în sectorul pieselor auto uzate.

Refolosirea

Compania Nissan urmărește două variante: montarea bateriei, unde nu este necesară multă putere, cum sunt barierele de tren, sau la stivuitoarele electrice, pentru care autonomia nu este un criteriu, dar și alimentarea iluminării de urgență cu LED-uri din clădiri, unde funcționarea este de regulă rară și de scurtă durată.

 Reciclarea

Demontarea bateriilor mașinilor electrice este dificilă. Sunt ansambluri mari, grele și complicare din materiale și ambalaje. Acestea nu se reciclează ca o butelie din plastic. Litiul, nichelul, cobaltul și alte elemente din bateria unui VE sunt amenințări toxice, iar reciclarea poate face ca ele să nu ajungă niciodată la gunoi.

Reducerea

Această soluție nu este un tehnologică, ci una mai mult de percepție. Aceasta înseamnă că un automobil electric are nevoie de autonomia necesară, nu de cea maximă. Pentru cumpărători, o mașină electrică este una convenabilă cu o autonomie de 300-350 de km, nu una cu o autonomie de 600-800 de km, care are un preț și o baterie mult mai mare. În acest fel se reduce tonajul bateriilor. Acest R îi ajută pe ceilalți și este mult mai confortabil. Mașinile vor petrece mai puțin timp la stațiile de încărcare.

Motorizarea electrică sau semi-electrică oferă din start un avantaj financiar. Consumul de carburant va fi redus substanțial. Aceasta furnizează, de asemenea, toată puterea necesară. Cuplul motor este instant și depășește în majoritatea cazurilor 230nm.