Infofinanciar > Lumea la zi > Mircea Geoană, despre acțiunile Chinei pe plan internațional. „Beijing ne pune o problemă strategică majoră”
Lumea la zi

Mircea Geoană, despre acțiunile Chinei pe plan internațional. „Beijing ne pune o problemă strategică majoră”

Mircea Geoană Sursa foto: A7TV
FOTO: A7TV

Un aliat apropiat al Rusiei, China a fost îndemnată să nu sprijine Moscova în războiul din Ucraina. Pentru NATO, „aceasta ar fi o linie de depășit care va avea consecințe”, transmite Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

În timpul unei vizite de stat în China, Emmanuel Macron a cerut Beijingului să nu sprijine efortul de război al Rusiei. Președintele francez îl îndemnase pe omologul său chinez Xi Jinping să „aducă Rusia la rațiune” în privința Ucrainei, în timpul unei întâlniri care s-a încheiat cu apeluri la negocieri de pace.

Declarațiile secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană

„Toți liderii le-au spus chinezilor că, bineînțeles, au un parteneriat strategic fără limite cu rușii, dar susținând militar și în mod direct acest război brutal împotriva ucrainenilor, ar fi o linie de depășit care va avea consecințe”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, invitat de RTL. „Una este să îți ajuți partenerul, dar este cu totul altceva ceea ce se întâmplă, un război ilegal”, a continuat oficialul NATO.

În continuarea interviului Geoană explică principalele provocări pe care le prezintă China pentru membrele occidentale. Se pare că nici Statele Unite și nici Europa, în cazul în care nu își pun laolaltă forțele, nu pot sta în fața Chinei.

„Noi considerăm că Beijing ne pune o problemă strategică majoră. Este o țară care investește foarte mult în capacitatea sa militară, în puterea sa nucleară, în spațiu, în cibernetică”, explică Mircea Geoană, „Noi nu vedem China ca pe un adversar, ci ca pe o provocare strategică importantă. Nici Europa singură, nici America de Nord singură nu pot face față unor provocări atât de complexe”, a adăugat Mircea Geoană.

De asemenea, prin eforturile pe care le depune China pentru a câștiga supremația asupra relațiilor internaționale, nu este exclus ca Beijingul să sprijine Federația Rusă în războiul din Ucraina, deși autoritățile de la Beijing au negat acuzațiile Occidentului în acest sens, ba mai mult la ora actuală nu există nicio informație care să susțină afirmațiile statelor democratice.

Despre alianța sino-rusă și războiul din Ucraina

În această chestiune Mircea Geoană și-a exprimat poziția astfel:

„Prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, China ar depăși o limită care va avea consecințe, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Jens Stoltenberg, eu însumi, președintele american, președintele francez și alți lideri le spun chinezilor că, desigur, au o relație strânsă cu rușii.

Dar prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, ar fi o limită de depășit care va avea consecințe. Așadar, sperăm că chinezii au înțeles mesajul președintelui Republicii, al președintelui Biden sau al liderilor NATO. Pentru că aceasta ar fi o greșeală strategică foarte importantă.

Una este să-ți ajuți partenerul, nici noi nu suntem fericiți acolo, dar cu totul altceva este să susții în mod direct, din punct de vedere militar, un război ilegal”.

Rolul NATO în cadrul coflictului din Marea Chinei de Sud

Totodată, Geoană a taxat și declarația recentă a ambasadorului chinez în Franța care a pus la îndoială integritatea teritorială a statelor rezultate din prăbușirea URSS-ului.

„Este într-adevăr foarte îngrijorător. Am văzut, de asemenea, modul în care președintele Xi Jinping a vorbit într-o manieră foarte clară.

Sunt declarații care sunt contrare bunului simț și logicii ordinii internaționale. Toate țările care sunt succesoarele fostei Uniuni Sovietice sunt țări independente recunoscute de ONU. Toate acestea au drepturi și sper că acestea au fost doar cuvintele unui ambasador chinez aici, la Paris, și nu poziția oficială a Beijingului”, a punctat Mircea Geoană, pentru rtl.fr.

În cadrul aceluiași interviu, Mircea Geoană a explicat poziția pe care o are blocul politico-militar NATO în conflictul din Marea Chinei de Sud, între Beijin și Taipei.

„Este important să ne amintim că NATO este o organizație regională și, prin definiție, scopul său principal este de a apăra țările aliate din zona euro-atlantică. Nu există un angajament direct al NATO față de Taiwan. Cu toate acestea, toate țările NATO, SUA, Franța și altele, susțin politica O singură Chină. Prin urmare, solicităm Beijingului să nu facă declarații false sau provocatoare. Este esențial ca China să înceteze să provoace și să exercite presiuni asupra Taiwanului, o țară importantă din punct de vedere economic, strategic și politic”, conchide Mircea Geoană.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.