Infofinanciar > Lumea la zi > Ministrul polonez de Externe: Atacul nuclear din Ucraina ar trebui să declanșeze un răspuns „devastator” din partea NATO
Lumea la zi

Ministrul polonez de Externe: Atacul nuclear din Ucraina ar trebui să declanșeze un răspuns „devastator” din partea NATO

Rau ministru de externe POlonia Sursa foto StirilePROTV
Sursa foto: StirilePROTV

Zbigniew Rau, ministrul de Externe al Poloniei, a transmit faptul că orice răspuns al NATO la un posibil atac nuclear din partea Rusiei ar trebui să fie unul „devastator”, dar non-nuclear.

Ministrul de Externe a fost într-o vizită la Washington. Acesta a spus că Alianța Nord-Atlantică vrea să trimită un mesaj Moscovei.

Dezordinea militară rusă din Ucraina a sporit îngrijorarea că un Vladimir Putin disperat ar putea recurge la utilizarea unei arme nucleare, posibil un focos tactic cu randament scăzut, în încercarea de a șoca Ucraina pentru a opri rezistența acesteia la invazia sa.

„Din câte știm noi, Putin amenință că va folosi arme nucleare tactice pe teritoriul ucrainean, nu că va ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional. Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și presupun că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl transmite Rusiei în acest moment”, a declarat Rau la emisiunea Meet the Press de la NBC News.

Utilizarea armei nucleare, consecințe grave pentru Rusia

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a avertizat duminică că orice utilizare a armei nucleare de către Kremlin ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia”, care au fost „spuse” în conversații private cu oficiali ruși, conform The Guardian.

Armata rusă a extins recrutarea cu scopul oficial de a trimite 300.000 de soldați în plus în Ucraina, deși există informații că obiectivul real este considerabil mai mare. Mobilizarea a declanșat tulburări și un exod peste granițele Rusiei, în special al bărbaților aflați la vârsta de încorporare.

„În mod evident, președintele Putin pierde războiul din Ucraina”, a declarat Rau. „Așa că reacția lui este să lanseze mobilizarea. Dar mobilizarea nu pare să-l ajute să câștige războiul”.

Nu poate fi schimbat cursul războiului

Ministrul de Externe al Poloniei a declarat că forțele armate ale Ucrainei au învins deja soldații profesioniști ai Rusiei, astfel că este puțin probabil ca noii recruți care sunt „slab pregătiți și slab echipați” să schimbe cursul războiului.

Rau a declarat că, dacă mobilizarea a dus la fuga bărbaților, aceasta va fi în opinia publică rusă.

„Până acum, războiul a fost popular, cel puțin pentru majoritatea populației rusești, până la 80%”, a spus el. „Iar acum, fiecare familie rusă va trebui să își adopte propria poziție față de război, știind că cei dragi lor pot fi trimiși acolo și pot fi uciși acolo”.

În timpul călătoriei sale la Washington, Rau nu se va întâlni cu niciun membru al administrației Biden. Acesta va avea o întrevedere cu liderii Congresului, cu predecesorul lui Sullivan în funcția de consilier pentru securitate națională, John Bolton. De asemenea, el va vizita un nou muzeu din capitala SUA dedicat victimelor comunismului.