Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii despre creșterea vârstei de pensionare: „Nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere!”
Info

Ministrul Muncii despre creșterea vârstei de pensionare: „Nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere!”

marius-budai, sursa foto Romania tv
Sursa foto: Romania TV

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, a prezentat recent noi informații despre creșterea vârstei de pensionare pentru români. Potrivit acestuia, cererea Comisiei Europene, asumată de guvern prin PNRR, nu poate fi acceptată.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, susține că prevederile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost făcute secretizat, fără să fie dezbătute nici cu partidele din opoziției, nici cu partenerii sociali și nici cu societatea civilă.

„Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR, acest PNRR scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu partidele din opoziţie, nu înţeleg nici asta pentru că şi partidele din opoziţie de la acea vreme reprezentau cetăţenii români. Dar n-au dezbătut nici cu societatea civilă, nici cu partenerii sociali, nimic, şi acum mă uit şi mi se pare halucinant ceea ce găsesc acolo pentru că mi-am pus mie de foarte multe ori întrebarea «Au trimis la Bruxelles nişte lucruri aberante fără să ştie ce trimit sau au trimis cu bună credinţă, urându-i pur şi simplu pe cetăţenii români?»”, a declarat Marius-Constantin Budăi duminică, în cadrul unei intervenții televizate.

„Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franţa, nici în Spania”

Ministrul Muncii a explicat că, în cazul discuțiilor despre vârsta de pensionare, situația cetățenilor români nu poate fi comparată cu cea a angajaților din țările din vestul Europei.

„Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franţa, nici în Spania. Speranţa de viaţă a noastră, a cetăţenilor români, nu este nici pe aproape de speranţa cetăţenilor din ţările de vest. Eu cred că s-a pus foarte clar caru’ înaintea boilor, pentru că nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, a precizat Marius-Constantin Budăi.

Prin PNRR, România și-a asumat obligația egalării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Legea nr. 263/2010 in ceea ce priveste sistemul unitar de pensii publice prevede că vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani până în 2030. În prezent vârsta de pensionare este de 62 de ani, dar prin PNRR guvernanții și-au asumat egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani, până în anul 2035.

Marius-Constantin Budăi susține că prioritățile sunt altele

Ministrul Muncii a mai precizat în cadrul intervenției sale că nu va permite creșterea vârstei de pensionare în sistemul public de pensii. Marius-Constantin Budăi a mai precizat că legislația națională prevede ca vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale să crească la 63 de ani până în 2023.

„Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem”, a concluzionat ministrul Muncii, citat de România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.