Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi, anunț despre creșterea vârstei de pensionare: „Ne opunem total și nu vom aproba acest lucru”
Info

Marius-Constantin Budăi, anunț despre creșterea vârstei de pensionare: „Ne opunem total și nu vom aproba acest lucru”

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii Sursa foto Constanta 100%
Sursa foto Constanta 100%

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a declarat într-un interviu acordat postului România TV că Guvernul mai întâi trebuie să crească speranța de viață a cetățenilor până la creșterea vârstei de pensionare. În caz contrar, prelungirea vârstei de pensionare fără majorarea speranței la viață ar însemna „interzicerea dreptului la pensie”.

România este obligată printr-un jalon din PNRR să crească vârsta de pensionare a femeilor până la 63 de ani, obiectivul fiind anul 2030, ca ulterior să ajungă la 65 de ani, în 2035. Acest jalon face parte din reforma pensiilor din PNRR în contextul egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, conform politicilor asumate de Comisia Europeană.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, este de părere că primul pas pe care România ar trebui să-l facă este creșterea nivelului de trai, ca ulterior să fie posibilă creșterea vârstei de pensionare. În caz contrar, ridicarea vârstei de pensionare ar „interzice dreptul la pensie a anumitor cetățeni”.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

„Eu cred că noi suntem obligați întâi să ridicăm speranța de viață a oamenilor și apoi să discutăm câteva aspecte care deja există în legislația actuală. Nu văd de ce am înlocui niște lucruri care funcționează bine și nu văd de ce, după vârsta de 65 de ani am interzice dreptul la pensie a anumitor cetățeni.

Dreptul la pensie, am spus foarte bine, pentru că dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie și atunci noi  PSD am spus-o de multe ori că nu susținem acest aspect”, a declarat ministrul Muncii pentru România TV.

PSD „se opune total” creșterii vârstei de pensionare

Marius-Constantin Budăi a transmis că PSD se opune clar creșterii vârstei de pensionare.

„Iar în ianuarie 2030, dumneavoastră, doamnele veți ajunge la vârsta de 63 de ani. Vedem evoluția până atunci a ridicării nivelului de trai, speranța de viață sănătoasă care este mai mică decât speranța de viață și atunci vom discuta despre o eventuală etapizare. De creștere vârstei noi PSD ne opunem total și nu vom aproba acest lucru. Da, suntem de acord să încurajăm pe cineva să stea în câmpul muncii și acum dacă cineva își dorea să muncească atât de mult, atât cât sănătatea îi permite, nu o interzice. Suntem într-un joc așa de a schimbat. Dar PSD nu susține majorarea vârstei de pensionare”, a declarat Ministrul Muncii.

Marcel Boloș spune că măsura e prevăzută în PNRR

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035.

E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană.

Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc”, a explicat și Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

El a precizat că, în conformitate cu legislaţia existentă, alinierea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei este trecută „textual” în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.