Infofinanciar > Info > Ciucă, anunț de ultimă oră: „Sprijinim familiile la început de drum prin credite”. Noul program social al guvernului
Info

Ciucă, anunț de ultimă oră: „Sprijinim familiile la început de drum prin credite”. Noul program social al guvernului

botez sursa foto Trupa Life on Mars
Sursa foto: Trupa Life on Mars

Guvernul are în vedere oferirea unor credite garantate de stat tinerelor familii, prin implementarea unui program intitulat „Family Start”. Familiile ar putea primi bani pentru nuntă, botez, pentru a-și cumpăra o mașină sau pentru a plăti creșa sau grădinița copilului. Conform premierului Nicolae Ciucă, programul urmează să fie adoptat cât mai curând de către Executiv.

Premierul susține că Guvernul are un minister dedicat familiei, care „să găsească soluțiile cele mai bune pentru copii, tineri și familii la un loc”. El face trimitere și la programul „Sprijin pentru România”, care prevede și decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, scrie Hotnews.ro.

Câți bani pot fi luați prin credite?

„Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul „Family Start” va fi aprobat în ședința de guvern”, a susținut Ciucă.

Gabriela Firea, ministrul familiei a explicat la Antena 3, câți bani pot fi luați prin astfel de credite de stat.

„Este vorba despre credite care sunt garantate de către stat, în cuantum de 10.000 de euro pentru studenţi, pentru a-şi plăti anumite nevoi personale şi 15.000 de euro pentru tinere familii, sau pentru tineri, în general, nu neapărat constituţi într-o familie,  pot fi cupluri la început de drum.”

Credite pentru nevoi personale

Firea susține că astfel de credite vor fi acordate tinerilor pentru plata chiriei, pentru plata creșei, grădiniței, dar și pentru evenimente personale precum nuntă sau botez.

„Diferența dintre aceste credite și un credit obișnuit de consum, care poate fi contractat acum de la o bancă privată este în primul rând garanția statului. Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate, deci sunt favorabile tinerilor și sunt asemenea celor pe care noi le cunoaștem, dar din păcate, doar din literatura de specialitate sau din filme”, a precizat Gabriela Firea.

Programul „Family Start” se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Până în prezent nu au fost anunțate și condițiile în care vor putea fi accesate aceste credite.

Planul Național pentru Redresare și Reziliență

„În paralel, Guvernul României lucrează și la proiectul de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie și la implementarea programelor asumate în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Avem la dispoziţie peste 50 de milioane de euro pentru crearea cadrului legislativ şi construirea unei reţele de 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili. Dar azi, solidaritatea noastră, sprijinul acordat în şi pentru familii le regăsim şi în căldura cu care românii au primit în casele lor familiile care au fugit din calea războiului din Ucraina. Siguranţa de care ne bucurăm acasă, în familie, ne ajută să preţuim bucuria de a fi alături de cei dragi şi să putem oferi protecţie celor siliţi să îşi lase căminul în urmă.”, a declarat Ciucă, duminică, de Ziua Internațională a Familiei și Ziua Familiei Române.