Infofinanciar > Info > 3.000 de lei pentru fiecare român implicat în Programul Rabla Local! Ghidul modificărilor aduse proiectelor pentru 2023
Info

3.000 de lei pentru fiecare român implicat în Programul Rabla Local! Ghidul modificărilor aduse proiectelor pentru 2023

Rabla sursa foto playtech.ro.
sursa foto playtech.ro.

Există o veste bună pentru cei care doresc să se înscrie în programul Rabla Local, deoarece aceștia vor avea acum posibilitatea de a primi mai mulți bani pentru a-și înlocui mașina veche cu una nouă. Programul Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe în data de 24 martie, iar bugetul alocat pentru acest an este de 1,5 miliarde de lei.

La finele lunii februarie, trei proiecte au fost publicate pe pagina web a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Programul Rabla Local

Prin această inițiativă legislativă, se propune modificarea unor prevederi din ghidul de finanțare, astfel:

-Se propune modificarea procentului de finanțare acordat în cadrul Programului, astfel încât 80% din suma totală să fie acordată de către Autoritatea de Fonduri pentru Mediu (AFM) și 20% de către Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT), tradus în lei ar fi 2.400 lei de la AFM și 600 lei de la UAT. De asemenea, se va introduce noțiunea de contribuție proprie, pentru a evidenția suma acordată de către UAT persoanelor fizice.

-Se va dezvolta etapele programului, pentru a fi mai clare pentru persoanele fizice.

-Se va introduce un termen de decontare a cererilor de plată de 30 de zile.

-Se va permite depunerea lunară a unei cereri de plată.

-Se va introduce obligația de a prezenta Hotărârea Consiliului Local privind aprobarea sumelor ce fac obiectul contractului de finanțare, la prima cerere de plată.

-Persoanele fizice care primesc stimulentul pentru casare se vor angaja să nu achiziționeze un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în următorii 3 ani.

Rabla Local este un program nou, finanțat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră. Acest program va fi derulat și implementat în colaborare cu primăriile. În 15 zile deschidem încăperea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista și se semnează electronic contractele de finanțare, deschidem aplicația pentru cetățeni. Beneficiarul va primi un total de 3.000 de lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani care va fi casată”, a transmis ministrul Mediului.

Programul Rabla Clasic

Printre cele mai importante schimbări aduse ghidului de finanțare se numără:

-Introducerea unei limite maxime a emisiilor de 155 g CO2/km în sistemul WLTP, pentru a putea beneficia de prima de casare.

-Stabilirea unui plafon minim pentru valoarea solicitată la decontare de 300.000 lei.

-Eliminarea condiției de a casca un autovehicul uzat în schimbul achiziționării unui autovehicul nou, pentru instituțiile publice.

-Eliminarea posibilității de a anula Notele de Înscriere.

-Modificarea valabilității Notei de Înscriere la 90 de zile.

Programul Rabla Plus

Printre principalele modificări ale ghidului de finanțare se numără:

-Stabilirea unui plafon minim pentru valoarea solicitată la decontare de 1.000.000 lei.

-Eliminarea obligației de a casca un autovehicul uzat în schimbul achiziționării unui autovehicul nou pentru instituțiile publice.

-Eliminarea posibilității de a anula Notele de Înscriere.

-Modificarea valabilității Notei de Înscriere la 90 de zile.

-Stabilirea unui plafon maxim de 75.000 euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric.

-Creșterea valorii ecotichetului la 120.000 lei pentru solicitanții instituțiilor publice.

Modificarea pragurilor pentru finanțarea programelor

În timpul unei sesiuni de înscriere, un solicitant are posibilitatea să obţină finanţare pentru o anumită cantitate maximă de autovehicule uzate, în funcţie de numărul de locuitori al unităţii administrativ-teritoriale (UAT) în care este situat. Astfel, un UAT cu o populaţie sub 5.000 de locuitori poate primi finanţare pentru cel mult 50 de autovehicule uzate, în timp ce un UAT cu o populaţie de peste 200.001 locuitori poate primi finanţare pentru un număr de maximum 5.000 de autovehicule uzate. Pentru ca aceste modificări să devină efective, trebuie ca proiectele de ordin să fie semnate de către ministrul responsabil şi publicate în Monitorul Oficial, informează Antena 3.