Infofinanciar > Info > Greva generală a profesorilor. Ce se va întâmpla cu examenele naționale
Info

Greva generală a profesorilor. Ce se va întâmpla cu examenele naționale

Bacalaureat, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

Protestele din învățământ continuă. Profesorii sunt extrem de nemulțumiți de condițiile oferite de stat pentru sistemul de învățământ. Cadrele didactice se plâng de ani de zile din cauza salariilor extrem de mici, care nu se află în concordanță cu munca depusă. Astfel, deoarece această situație nu și-a găsit rezolvare, profesorii au decis la îndemnul sindicatelor începerea unor acțiuni de protest cu scopul de a atrage atenția oficialilor cu privire la aceste probleme.

Greva generală a început la data de 22 mai și încă este în desfășurare. Liderii sindicatelor au anunțat că protestele nu se vor încheia până când conducerea țării nu va veni cu o opțiune validă pentru rezolvarea acestei situații. Dar, cea mai mare îngrijorare a cetățenilor este legată de ce se va întâmpla cu anul școlar, care acum este în pauză.

Greva generală a cadrelor didactice

Greva continuă, iar liderii coaliției nu reușesc să vină cu măsuri sau acțiuni ce îi va convinge pe profesori să renunțe la acest protest. Problema majoritară este nevoia de creșteri la nivel salarial ale angajaților din acest domeniu. Pentru că profesorii nu au primit încă un răspuns cu privire la acest aspect, astăzi au fost organizate manifestații în mai multe orașe din țară. Protestele continuă, săptămâna viitoare fiind anunțat un nou marș de amploare în Capitală. Întrebarea cea mai mare ca se află pe buzele românilor este legată de ce se va întâmpla cu anul școlar și mai ales cum se va rezolva situația elevilor din an terminal.

Elevii care acum sunt în clasele a VIII a, respectiv a XII a, ar trebui să susțină în această vară examenele naționale. Dar, în acest moment, având în vedere situația la nivel intern, amânarea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat pare singura opțiune. Negocierile dintre Guvern și sindicatele din învățământ nu au ajuns la un consens. Aceste discuții se află acum într-un punct în care nu este sigur ce se va întâmpla cu situația educațională. În această dimineață, liderii coaliției au afirmat clar și răspicat faptul că nu au cum să onoreze cerințele cadrelor didactice, conform cărora, salariile profesorilor să fie majorate cu 25%.

Aceste cereri la care sindicatele nu doresc să renunțe creează o situație fără precedent, în care nu este clar dacă se vor susține examenele naționale sau ce se va întâmpla exact cu anul școlar în curs de desfășurare. „Ca să fie limpede, protestele continuă, greva continuă şi aşa cum am anunţat, marţi va fi un marş de protest, oamenii vor pleca din Piaţa Victoriei la Palatul Cotroceni” a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. Unii profesori afirmă că aceste examene la nivel național ar putea fi anulate, iar mediile de final a anului școlar vor rămâne neîncheiate, dacă greva va continua.

Sindicaliștii anunță că nu cedează

Deși mulți profesori spun că nu au renunțat la grevă, anumiți dascăli au început să revină la ore. Dar, sindicatele nu cedează și afirmă că toți profesorii vor rămâne în grevă până când Guvernul le va asculta cererile și va pune pe masa de discuții anumite soluții valide. Dan Cărbunaru a prezentat măsurile pe care sindicaliștii le-au respins în cadrul ultimelor negocieri.

„La 1 ianuarie 2024, profesorii, educatorii, toţi cei care lucrează în sistemul educaţional să aibă deja obţinute, garantate şi date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării. Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară.  (…) Sunt măsuri care intră în vigoare de la 1 septembrie. Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat”, a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, prezentând oferta pe care sindicatele au refuzat-o, conform Observator .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.