Infofinanciar > Info > Lovitură pe piața asigurărilor! ASF a votat intrarea în insolvență a companiei Euroins. Este statul în stare să facă față?
Info

Lovitură pe piața asigurărilor! ASF a votat intrarea în insolvență a companiei Euroins. Este statul în stare să facă față?

Euroins
sursa foto: economedia.ro

Statul român, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), va trebui să plătească, cum a făcut și în cazul falimentului City Insurance, pagubele pentru clienții companiei de asigurări Euroins, deoarece ASF ar fi votat intrarea sa în insolvență, conform unei investigații Libertatea. Euroins și-ar fi mutat „aproape toate activele din România în Bulgaria”, spun surse familiare cu cazul.

Asigurările RCA au crescut rapid în ultimul an în contextul insolvenței și falimentului City Insurance, cel mai mare asigurator auto de pe piața locală, care a avut loc în anul 2021. Pe lângă City, au mai intrat în insolvență companiile Astra (2015) și Carpatica (2016), iar acum este rândul Euroins.

Conform surselor Libertatea, Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins joi, 16 martie, urmând ca vineri, 17 martie, să facă anunțul oficial.

De ce a decis ASF insolvența Euroins?

Decizia a fost luată pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim), de peste 250 milioane de euro.

Lovitura este atât de mare pentru piața asigurărilor încât statul român ia în calcul plafonarea prețurilor la asigurările RCA. „Discuţiile pe care eu le-am avut în calitate de premier cu preşedintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenţie guvernamentală. Nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată”, declara premierul Nicolae Ciucă.

Sursele Libertatea vorbesc de o „nouă țeapă uriașă”, în contextul în care Euroins a încasat în 2022 peste 2 miliarde de lei de la asigurații din România. Compania, după falimentul City, a ajuns să fie lider de piață pe RCA, iar acum se pare că va ajunge în insolvență.

Statul rămâne fără bani pentru asigurați

Statul român, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, a plătit 100 de milioane de euro pentru pagubele foștilor clienți Astra și Carpatica și peste 130 milioane de euro pentru City.  Fondul și-a consumat, pe parcursul anului 2022, o bună parte din rezervele financiare, ajungând de la 623 milioane de lei la 250 milioane de lei la finalul lui 2022, adică într-un an de zile.

Pe de altă parte, conform informațiilor sursei citate, Euroins a fost în ultimii patru ani cea mai dată în judecată entitate din România, cu peste 100.000 de procese. După falimentul City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguraților a primit timp de șase luni câte 6.000 de cereri de despăgubire pe lună de la foști clienți ai companiei.

Acum, statul ia în calcul plafonarea prețurilor asigurărilor RCA, care au crescut cu valori cuprinse între 15% și 40% în ultimul an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.