Infofinanciar > Info > Milioane de români primesc ajutoare de la stat! Președintele Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul
Info

Milioane de români primesc ajutoare de la stat! Președintele Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul

Pensii sursa foto Playtech ro
Sursa foto - kanald.ro

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit amănunte extrem de importante pentru foarte mulți oameni din România. Acesta a vorbit despre termenul la care vor fi majorate pensiile, ce înseamnă acel ajutor de câteva sute de lei pe care pensionarii îl vor primi și ce se întâmplă cu tichetele oferite de Coaliție.

În primă fază, Daniel Baciu vorbește despre OUG 63/2022, în cadrul căreia se face referire la tichetele sociale care sunt emise pe suport electronic. Totuși, nu toată lumea o să beneficieze de aceste bonuri în valoare de 250 de lei. Șeful Casei Naționale de Pensii spune că acest ajutor este valabil doar pentru pensionarii care au venituri mai mici de 1.500 de lei. Altfel spus, în jur de 1.700.000 de oameni o să primească acest sprijin, care va fi acordat din două în două luni.

Conform România TV, Daniel Baciu a vorbit și despre întârzierile care au fost preconizate. Declarația acestuia a fost : „Noi, Casa de Pensii, am pus la dispoziție MIPE baza de date cu potențialii beneficiari, dar de toată bucătăria internă se ocupă MIPE. Ministrul Boloș a spus că în iunie-iulie vor fi voucherele operaționale. Vorbim de prima tranșă, apoi cele patru să fie distribuite în integralitate.”.

Cine va primi ajutorul de 700 de lei

Legat de ajutorul de 700 de lei pe care Coaliția l-a anunțat pentru luna iunie, Daniel Baciu spune că se lucrează la acest proiect pentru a putea să realizeze un proiect de act normativ cât mai repede. Ulterior, după ce este finalizat, acesta urmează să intre în agenda de lucru a Guvernului. În cazul acestei forme de ajutor, persoanele care sunt „calificate” să îl primească sunt persoanele care au pensii sub 2.000 de lei. Spre deosebire de tichete, aici este vorba despre mai multe persoane care se vor bucura de acești bani, mai precis 3.2 milioane de pensionari. Suma se acordă o singură dată, în luna iulie. Președintele Casei de Pensii spune că sumele vor proveni de la bugetul de stat și că impactul bugetar este în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Daniel Baciu a recunoscut și faptul că există anumite pierderi, mai precis: pe data de 31 martie deficitul a fost de 5,86 de miliarde, iar peste o lună, pe 30 aprilie, a crescut la 6.9 miliarde.

Totuși, Daniel Baciu a spus că nu se pune problema ca pensiile să nu fie plătite, spunând că primul pilon de pensii e garantat prin Constituție, astfel, de fiecare dată când bugetul de asigurări nu este suficient pentru plata pensiilor, se face un împrumut la bugetul de stat.

Când vor crește pensiile

În ceea ce privește eventualele majorări ale pensiilor, acesta a spus că : „Deja a fost o majorare în ianuarie, act normativ pe care lucrăm, dar se referă la anumite categorii de pensii. Noi oferim aceste date decidenților pentru a lua o hotărâre cu privire la majorarea punctului de pensii per ansamblu. Nu e prima dată când le oferim. Există disponibilitate la nivelul Guvernului privind majorările de pensii. Trebuie să vedem dacă avem venituri la buget, măcar pentru primele șase luni. Știu că toată lumea așteaptă, încercăm să se găsească soluții. Există disponibilitatea, când va exista spațiu fiscal, vom face aceste majorări.”.

Șeful Casei Naționale de Pensii spune că deja au fost evaluate aproximativ 2 milioane de dosare, adică peste 50%. Acesta a spus că deși există o mică întârziere, întregul proces este în grafic. Tot Daniel Baciu spune că speră ca la sfârșitul anului, noua lege a pensiilor, să fie gata.