Infofinanciar > Info > Cardurile sociale se lasă așteptate! Când se preconizează că vor ajunge acestea în buzunarele românilor?
Info

Cardurile sociale se lasă așteptate! Când se preconizează că vor ajunge acestea în buzunarele românilor?

Cardurile sociale se lasă așteptate! Când se preconizează că vor ajunge acestea în buzunarele românilor?
sursa playtech.ro

Bani sub forma unor tichete de masă, care vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziționarea de alimente, au fost promise în trecut cetățenilor români însă acestea întârzie să apară. Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, a preconizat că undeva la sfârșitul lunii august acestea vor ajunge la destinatari. 

Motivul explicat de Valentin Ștefan, pentru această perioadă lungă de așteptare este că, România are o capacitate foarte mică de producție a cardurilor. Începerea acestui proces este preconizat pentru data de 2 iunie, însă lucrarea fiind foarte complexă depinde foarte mult de momentul în care producători vor termina cu fabricarea.
„Românii ar trebui să se aştepte să le primească începând cu data de 2 iunie, iar procesul acesta va dura până la finalul lunii iulie. Deci cele aproape 3 milioane de carduri vor fi distribuite într-o perioadă de două luni”, a fost declarația lui Valentin Ştefan.

Cine poate beneficia de aceste carduri

Aceste carduri care vor fi realizate de Edenred, Sodexo și UpRomania, companii care au câştigat licitaţia organizată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

„Sprijin pentru România” , care face parte dintr-o măsură temporară în contextul ajutorului social, are un buget de 3,1 miliarde lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene nerambursabile.

Beneficiarii acestui ajutor social sunt oamenii care au un venit lunar sub 1500 de lei. Așadar, în principal în această categorie sunt  incluși pensionarii, peste 2.3 milioane, persoanele cu dizabilități, aproximativ 865.000 din populația româniei. Dar și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au un venit sub 600 de lei pe membru de familie. Nu contează dacă este vorba de o familie monoparentală sau cu doi părinți, important este venitul per persoană. 

Ajutorul de la stat va fi în valoare de 250 de lei

Tichetele de masă vor fi primite în format digital, sub formă de card electronic, exact ca  orice card de credit sau debit. Ajutorul de la stat va avea o valoare nominală de 250 de lei și se va distribui o dată la două luni categoriilor de beneficiari. În varianta actuală a Ordonanței de Urgență, această formă de ajutor financiar trebuia să fi distribuită în mod normal între 1 iunie 2022 și 31 decembrie 2022. Acești bani se vor putea folosi exclusiv pentru achiziționarea de alimente și plata meselor calde, așadar, nu vor putea fi preschimbați în numerar.

Declarații ale pensionarilor cu privire la cardurile sociale

Una dintre problemele care apare în rândul pensionarilor este că sunt doar anumite magazine de unde pot fi cumpărate alimente cu aceste carduri. Mulţi dintre pensionarii din România nu sunt informați că dacă au o bucată de pământ dată în arendă sau obţin venituri din închiriere, la sfârşit de an vor fi în evidenţa Finanţelor şi se vor înregistra la Casa de Pensii ca venituri. Prin urmare, mulţi dintre pensionarii care acum primesc carduri sociale vor trebui să dea banii înapoi, eventual cu dobândă. 

„Mai bine se dădeau nişte bani, o majorare pentru fiecare şi nu se punea problema de suma fixă 1500 lei.”, spune Silvia Petre, reprezentanta pensionarilor care a atras atenţia că sunt mult mai mulţi oameni care trăiesc la limita sărăciei, cu 1600 lei lunar, conform Antena 3.