Infofinanciar > Info > Mii de bugetari vor primi majorări de salarii de 50%! Despre ce salariați este vorba
Info

Mii de bugetari vor primi majorări de salarii de 50%! Despre ce salariați este vorba

bani pentru angajatii la stat
sursă foto: stiri de cluj

În perioada următoare, unii români vor primi o majorare de salariu de peste 50%. Această creștere se va aplica în special pentru cei care lucrează cu fonduri europene și se ocupă de proiecte PNRR, care vor beneficia de sporuri de peste 50%.

În ședința de Guvern de astăzi, s-au adus modificări pentru a patra oară la măsurile salariale. Această schimbare aduce bucurie primarilor, viceprimarilor și președinților de consilii județene, care vor primi un venit suplimentar, iar aceștia așteaptă și alte creșteri de salariu în urma unei decizii a Curții Constituționale. În urmă cu o zi, mii de funcționari de la Agenția Națională de Integritate (ANI) au primit un spor pentru vătămare neuropsihică.

Indemnizația pentru angajații din PNRR

Potrivit oficialilor din executiv, există numeroase proiecte europene în desfășurare în prezent și se vor desfășura și în viitorul apropiat. Din acest motiv, angajații care lucrează la aceste proiecte și gestionarea fondurilor europene vor primi sporuri salariale și indemnizații majorate cu până la 50%.

Conform noilor măsuri, cei care lucrează pe proiecte privind fondurile europene vor primi o indemnizație între 20% și 50% din salariul sau indemnizația pe care o au, în funcție de numărul de ore lucrate pe proiect. Astfel, cu cât lucrează mai mult pe proiect, cu atât suma plătită va fi mai mare, în limita maximă de 50% din venitul lor.

Câți bani vor fi adăugați la salariu

După noile majorări salariale, primarul Capitalei va avea un salariu net de 13.455 de lei, comparativ cu 12.168 de lei net înainte de majorare. Primarul Sectorului va primi un salariu net de 12.285 de lei, comparativ cu 11.115 de lei net înainte de majorare. Primarii de municipii mari vor primi un salariu net de 10.091 de lei, comparativ cu 9.126 de lei net înainte de majorare.

De asemenea, primarii de orașe mari vor primi un salariu net de 8.073 de lei, comparativ cu 7.312 de lei net înainte de majorare. Primarii de comune vor primi un salariu net de 6.727 de lei, comparativ cu 6.142 de lei net înainte de majorare. De asemenea, consilierii superiori vor primi un salariu de 10.503 lei, plus un spor de aproximativ 1.575 de lei, iar referenții superiori vor primi un salariu de 6.462 lei, plus un spor de aproximativ 970 de lei, scrie Antena 3.

Majorări de salariu pentru mai mulți bugetari

În prezent, în Parlament sunt în dezbatere mai multe proiecte de lege care propun majorări salariale pentru mii de bugetari. Printre aceștia se numără angajații de la APIA, de la Facultatea de Silvicultură sau de la Agenția pentru Investiții Rurale, care ar putea beneficia de creșteri salariale de până la 10% sau 15%. Aceste majorări salariale ar putea aduce, de exemplu, unui director, aproximativ 2.300 de lei în plus la salariul său valoare brută.

Acești angajați deja primesc o majorare salarială, dar mai au și un spor pentru condiții vătămătoare de 15%. Însă majorările salariale pentru angajații de la stat nu se opresc aici, deoarece un proiect de lege discutat în Parlament prevede ca toți angajații de la stat să primească acest spor pentru condiții vătămătoare, prin intermediul unui amendament depus la proiectul respectiv, informează Antena 3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.