Infofinanciar > Info > Majorări salariale pentru bugetari! Angajații ANI vor primi cele mai mari sporuri
Info

Majorări salariale pentru bugetari! Angajații ANI vor primi cele mai mari sporuri

Cresc-salariile
sursa foto playtech.ro

Mii de bugetari vor primi majorări salariale cu aproximativ 20%, potrivit unui proiect de lege lansat în parlament, în contextul în care profesorii amenință greve generaleîn luna mai din cauza veniturilor mici, chiar înainte de examenele de Evaluare Națională și Bacaulaureat.

Creșterile salariale se referă la adăugarea unor sporuri în plus pentru anumiți angajați la stat. De exemplu, bugetarii Agenției Naționale de Integritate (ANI) vor primi sporuri pentru „încărcătură neuropsihică”. Veniturile angajaților ANI vor fi în topul majorărilor salariale din proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, cu măriri de 25%.

Categoriile de bugetari vizate de majorări salariale

Au fost adoptate de Senat și alte acte normative care vizează veniturile pentru mai multe categorii de bugetari. Spre exemplu, bugetarii de la APIA, de la Facultatea de Silvicultură, de la Agenția pentru Investiții Rurale ar putea avea salarii mărite cu 10% sau 15%. Așadar, un director poate primi în plus circa 2.300 lei brut lunar.

Angajații menționați mai sus primesc deja un spor lunar de 15% pentru condiții vătămătoare, care ar putea fi exitins și în cadrul altor instituții publice. Profesorii, care se plâng de multă vreme de condițiile de muncă grele și salariile extrem de mici și care avertizează chiar o grevă generală în perioada în care aceștia sunt cei mai solicitați (în perioada examenelor), nu sunt incluși în nenumăratele majorări salariale pentru angajații la stat.

Sporurile primite de angajații ANI

Bugetarii Agenției Naționale de Integritate primesc două tipuri de sporuri. Unul este de 15% din salariul de bază pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate iar celălalt este tot de 15% pentru condiții vătămătoare. De ultimul beneficiază inclusiv șoferii din instituție.

Angajații care au doctorat beneficiază de un plus de 50% din salariul minim brut aflat în plată. De asemenea, dacă vor fi derulate proiecte cu finanțare externă, atunci va mai fi introdus un spor de minimum 25%, informează Jurnalul.

Profesorii cer salarii mai mari

Profesorii vor ieși în stradă, din nou, pentru a protesta împotriva salariilor mici. Sindicaliștii au anunțat programul protestelor: „Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” anunţă organizarea mai multor acţiuni de pichetare a prefecturilor judeţene. Astfel, în această săptămână vor avea loc proteste ale organizaţiilor judeţene afiliate FSLI, după cum urmează.

14.03.2023 – Constanţa: 200 de participanţi; 15.03.2023 – Ialomiţa: 50-100 de participanţi; 16.03.2023 – Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj şi Prahova: între 100-300 participanţi din partea fiecărei organizaţii”, au anunțat sindicaliştii.

„Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România”, au transmis cele două sindicate, conform Fanatik.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.