Infofinanciar > Info > Metanul nostru otrăvește Europa. Peste 85% din gazul provenit din minele abandonate vine din România
Info

Metanul nostru otrăvește Europa. Peste 85% din gazul provenit din minele abandonate vine din România

Poluare București
FOTO: aktual24.ro

Minele de cărbune din România poluează toată Europa. Emisiile de gaz metan au ajuns la cote alarmante. Asociația Two Celsius a prezentat o analiză emisă de Ember prin care se relevă faptul că cel puțin jumătate din gazul emis de minele abandonate, în cazul în care ar fi captat, ar genera energie în valoare de zeci de milioane de euro.

La nivelul Uniunii Europene, România ocupă locul doi în ceea ce înseamnă emisiile de gaz metan. Suntem responsabili pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate.

România pierde energie în valoare de 75 de milioane de euro

Dacă autoritățile române ar identifica o soluție prin care să capteze măcar jumătate din emisiile de gaz metan, s-ar genera o cantitate de energie suficientă să încălzească peste 19.000 de paturi de spital anual, echivalentul a 75 de milioane de euro.

Primul pas pe care trebuie să-l facă România este să reducă pe cât de mult posibil emisiile de metan provocate de extracția cărbunelui. Însă, acest lucru nu ar fi suficient, trebuie de asemenea, să încercăm recuperarea metanului, pentru ca acesta să fie folosit ulterior pentru producerea energiei electrice și termice. În situația în care nu reușim reducerea emisiilor, România riscă să nu-și îndeplinească obiectivul de a obține până în 2050, neutralitatea climatică.

Analizele indică că ne îndreptăm cu pași repezi spre o lume în care impactul schimbărilor climatice va fi unul devastator. La ora actuală, Polonia este cel mai mare emițător de metan din UE.

Deși poluarea cu metan este o problemă serioasă, este prea puțin discutată. Internațional Energy Agency, a publicat un raport în 2020 care a relevat că emisiile fugitive ( cele mai greu de depistat) din România ajungeau la 36 de kilotone, iar totalul emisiilor erau de 93 de kilotone. Aproximativ 113 kilotone au fost produse de instalațiile de petrol și gaze onshore, de pe uscat.

Metanul este de 34 de ori mai nociv decât dioxidul de carbon

Metanul, unul din gazele cu efect de seră este mult mai nociv decât dioxidul de carbon, de 34 de ori pe o perioadă de 100 de ani și de 86 de ori pe o perioadă de 20 de ani.

Deși aceste date sunt destul de îngrijorătoare, obiectivele de reducere a emisiilor cu efect de seră pentru 2030-2050 nu le-a tras niciun semnal de alarmă autorităților. Problema persistă încă de acum doi ani când Nicoleta Petrică, coordonatoarea campaniei împotriva gazelor fosile a Bankwatch România atrăgea atenția asupra faptului că:

”În analiza lor, Complexul Energetic Oltenia afirmă că emisiile de gaze cu efect de seră vor scădea cu 38% în urma acestor modificări ale structurii de producție, însă nu iau în calcul emisiile de metan fugitive și ventilate pe întregul lanț de producție care, iată, reprezintă o cantitate importantă”.

De asemenea și Mihai Stoica, director executiv al 2 Celsius, în 2021 declara că ”Ei [n.r. CE Oltenia] au invocat faptul că putem construi centrale pe gaz cu un singur ciclu, cu recuperare de dioxid de carbon. E un proiect relativ pilot. Nu e o tehnologie matură”, potrivit romanialibera.org.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.