Info

Klaus Iohannis crede că schimbările climatice sunt cel mai profund resimțite de grupurile vulnerabile. Declarațiile președintelui

Klaus Iohannis sursa foto Rador
sursa foto Rador

Prezent în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh, Klaus Iohannis a avut mai multe intervenții susținând opinia lui privind schimbările climatice. Președintele României susține că grupurile vulnerabile resimt cel mai puternic aceste oscilații.

În cadrul conferinței, Iohannis a lăudat sistemul Ro-Alert implementat deja în țara noastră și a spus că acest program ar fi unul esențial la nivelul întregii lumi, pentru a proteja populația de posibile dezastre naturale.

Tema principală de discuție a fost cea e „Schimbărilor climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

Președintele României s-a declarat încântat de inițiativa prin care mai mulți șefi de stat și guvern pot purta discuții privind problema schimbărilor climatice. ,,Evenimentul a constituit un prilej pentru șefi de stat și de guvern, înalți reprezentanți ai structurilor ONU și ai altor organizații interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale și alerta timpurie cu privire la situațiile de risc” a subliniat Iohannis.

El a menționat că întreg Occidentul trebuie să apeleze la măsuri de salvare a grupurilor vulnerabile, expuse din plin la pericolul schimbărilor climatice.

,,Unul dintre obiectivele principale ale COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice, urmărindu-se atingerea progreselor extrem de necesare pentru a spori reziliența internațională la schimbările climatice și pentru a ajuta comunitățile cele mai vulnerabile să se adapteze” a transmis președintele, conform adevarul.ro.

Grupurile vulnerabile

Klaus Iohannis a  subliniat în timpul discuțiilor că grupurile vulnerabile „sunt adesea cele mai afectate de schimbările climatice”. Șeful statului a menționat că „acest aspect nu ar trebui neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice și în eforturile de a proteja cetățenii de consecințele acestora”.

Conform comunicatului Administrației Prezindențiale, Klaus Iohannis a structurat o ipoteză conform căreia pot fi aplicate mai multe măsuri, printre care și îmbunătățirea gestionării riscurilor ,,asociate dezastrelor și a sistemelor de alertă timpurie”. Dacă sistemele de alertă vor fi implementate la un nivel extins în lume, se pot evita ,,pierderile umane, naturale și materiale” și se pot reduce costurile economice și sociale.

,,Alerte timpurii pentru toți”

De asemenea, Klaus Iohannis a salutat inițiativa „Alerte timpurii pentru toți”, lansată de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Acesta a subliniat că în România există, la ora actuală, sisteme care pot transmite mesaje pentru a avertiza populația cu privire la fenomenele meteorologice extreme, însă acestea trebuie extinse la nivel global.

,, Totodată, Președintele României a precizat că, pentru a răspunde eficient dezastrelor naturale, trebuie să facem schimb de bune practici și să împărțim resurse, România fiind implicată cu succes în mai multe misiuni internaționale de gestionare a incendiilor de vegetație din Grecia, Macedonia de Nord, Slovenia și Franța. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a transmis disponibilitatea țării noastre de a colabora cu cei interesați și cu toți cei care au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale”, se notează în comunicatul Administrației Prezidențiale.