Infofinanciar > Lumea la zi > Meloni apără raidul de impozitare a profitului neașteptat pentru bănci
Lumea la zi

Meloni apără raidul de impozitare a profitului neașteptat pentru bănci

Giorgia Meloni
Sursă foto: cursdeguvernare.ro

Prim-ministrul Giorgia Meloni a apărat miercuri decizia de a impune o taxă surpriză pe profiturile băncilor italiene, după ce guvernul a diluat planul în urma unei crize pe piață.

Ministerul Economiei a precizat marți seara târziu că impozitul de 40% pe profitul excepțional, o măsură unică care vizează câștigurile obținute de bănci din creșterea ratelor dobânzilor, nu va depăși 0,1% din totalul activelor acestora.

În timp ce alte țări europene, cum ar fi Spania și Ungaria, au introdus taxe pe câștiguri excepționale pentru bănci, analiștii au declarat că anunțul inițial al Italiei, făcut luni târziu, a luat piața prin surprindere, afectând încrederea și ridicând temerile privind alte măsuri în întreaga Europă.

Meloni, care a preluat funcția în octombrie anul trecut, a declarat că este vital ca băncile să se comporte cât mai corect posibil, având în vedere circumstanțele economice dificile, cu o creștere slabă, inflație ridicată și rate ale dobânzii în creștere.

Guvernul „a aprobat mai multe măsuri, dintre care cea mai importantă este impozitarea marjelor nedrepte ale băncilor”, a declarat Meloni într-un videoclip pe Facebook, primul său comentariu public de la anunțarea deciziei, potrivit Reuters.