Infofinanciar > Info > Medicii vor renunța la gărzi dacă se adoptă impozitarea progresivă! Sindicatele din sănătate avertizează guvernul
Info

Medicii vor renunța la gărzi dacă se adoptă impozitarea progresivă! Sindicatele din sănătate avertizează guvernul

consultații medicale
Sursă foto: Playtech

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a lansat un avertisment public la adresa guvernului, anunțând că introducerea impozitării progresive va afecta în mod negativ dorinţa medicilor de a face gărzi în afara normei de bază.

Anunțul făcut de Federaţia Solidaritatea Sanitară survine în contextul discuțiilor avute la guvern în vederea introducerii unui nou sistem de impozitare, pentru a se reduce cheltuielile bugetare, dar şi pe fondul nemulţumirii medicilor pentru nivelul plăţilor pentru gărzile suplimentare efectuate.

„Federația «Solidaritatea Sanitară» avertizează public Guvernul că introducerea impozitării progresive va afecta în mod negativ dorința medicilor de a participa la efectuarea gărzilor din afara normei de bază, consecința directă fiind punerea în pericol a asigurării acestui serviciu public. Analizând modelele vehiculate până acum în spațiul public privind modificarea sistemului de impozitare, am constatat că veniturile din cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă al medicilor, cel aferent gărzilor suplimentare normei de bază, ar fi principalele afectate. Mai mult decât atât, în ipoteza în care vor exista diferențe mari între efectele pragurilor de impozitare, poate fi luat în considerare chiar riscul pierderii totale a veniturilor din contractul individual de muncă aferent gărzilor suplimentare normei de bază”, se arată în comunicatul publicității.

Potrivit documentului citat, măsura survine în condițiile în care medicii sunt deja nemulțumiți de nivelul plăților: „O astfel de măsură ar interveni pe fondul unei nemulțumiri justificate pre-existente a medicilor față de nivelul plăților acordat pentru gărzile suplimentare normei de bază. În acest sens, poate fi reținut că în anul 2023 intervine scadența privind onorarea obligației legale de plată a gărzilor cu tariful orar al normei de bază. Precizăm că și proiectul noii legi a salarizării a fost construit de noi ținând cont de această așteptare legitimă a medicilor.”

S-a obținut o îmbunătățire a actului medical

Federaţia precizează că numărul medicilor angajaţi care realizează gărzi s-a dublat în ultimii 10 ani. Totodată, media numărului de ore de gardă per medic pe lună s-a înjumătăţit, fapt care a contrinuit la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii.

„Pentru o corectă înțelegere a situației de către publicul larg, este important de reținut seria intervențiilor pozitive anterioare, care au determinat creșterea numărului de medici care efectuează gărzi, efectele acestora riscând acum să fie anulate prin intervențiile Guvernului. În acest sens, analiza datelor oficiale demonstrează eficiența unor măsuri de politică publică solicitate și determinate de Federația «Solidaritatea Sanitară», acestea având drept rezultat direct distribuirea mai echitabilă a poverii aferente gărzilor din afara normei de bază și creșterea gradului de echitate al plății gărzilor suplimentare normei de bază”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, în perioada 2013-2023 numărul medicilor care efectuează gărzi s-a dublat, crescând cu 103%. Totodată, media numărului de ore de gardă per medic/lună s-a înjumătățit față de 2013, când era de 90.

Numărul medicilor de gardă poate fi crescut cu 64%

Federaţia subliniază că procentul medicilor care efectuează gărzi mai poate fi crescut prin plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

„Analizele noastre arată că poate fi crescut procentul medicilor care efectuează gărzi din total medici până la cca 64%, prin plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază. Aceasta ar determina o creștere semnificativă a numărului de medici care participă la efectuarea gărzilor, accentuând toate efectele pozitive amintite anterior. De asemenea, eliminarea diferitelor scutiri de gardă ar putea contribui la creșterea gradului de echitate în distribuirea acestei sarcini”, se mai precizează în documentul citat de radioconstanta.ro.