Infofinanciar > Info > Statul dă câte 200 de euro elevilor și studenților. Guvernul a stabilit noi condiții de acordare a ajutorului
Info

Statul dă câte 200 de euro elevilor și studenților. Guvernul a stabilit noi condiții de acordare a ajutorului

Alocații pentru copii sursa foto playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Guvernul a modificat regulile programului „Euro 200” prin intermediul căruia tinerii din România pot beneficia de un ajutor de stat în valoare de 200 de euro.

Programul „Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de calculatoare prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv dezvoltarea competenţelor de utilizare a mijloacelor IT & C. Astfel, elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani pot beneficia de un ajutor financiar pentru a-şi cumpăra calculatoare şi în 2023.

Proiectul de hotărâre de aprobat de Guvern săptămâna trecută a modificat regulile acordării ajutorului financiar, astfel încât mai mulți elevi și studenți să poată beneficia de banii de la stat.

Guvernul a dublat plafonul de venit brut lunar

Prin respectivul proiect de act normativ, s-a stabilit dublarea plafonului venitului brut lunar pe membru de familie, condiție eliminatorie pentru participarea în programul „Euro 200”. Astfel vor putea beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Anterior, limita venitului brut lunar pe membru de familie era de 250 de lei la 500 de lei, urmare a evoluţiei indicelui preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie, a anunţat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Antena 3 CNN.

Calculatoarele care se achiziționează prin intermediul programului „Euro 200” vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, un sistem de operare licențiat.

Care este procedura de obținere a ajutorului

Pentru obținerea ajutorului aferent achiziționării unui calculator în baza Legii nr. 269/2004, beneficiarii întocmesc o cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la Hotărârea de Guvern nr. 1294/2004, pe care o depun la instițutia de învătământ la care este înscris elevul/studentul.

La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepția: alocației de stat, alocației familiale complementare şi a alocației de susținere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii şi burselar sociale, precum şi a tuturor drepturilor sociale care, potrivit legii, sunt exceptate de la stabilirea altor drepturi şi obligații.

Stabilirea numărului de beneficiari se realizează în ordinea crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie, în limita sumelor alocate cu această destinație în bugetul Ministerului Educației şi Cercetării, conform legislației în vigoare.

Banii alocați prin programul „Euro 200” se acordă o singură dată unei familii.