Info

Europa a produs 9,7 milioane de autoturisme! România ocupă locul șase, după ce a devansat Italia

promotor.ro
FOTO: promotor.ro

Efectele războiului din Ucraina atinge și industria constructoare de mașini, potrivit raportului publicat de ACEA (asociația profesională a industriei auto), care indică o scădere de 2,4% a producției de autoturisme pe  întegul continent european, procentul este valabil pentru primele trei trimestre ale acestui an.

Însă, dăcă ne raportăm strict la teritoriul delimitat de Uniunea Europeană se poate observa o creștere a producției. Principalele cauze identificate de ACEA, care au dus la diminuarea procentului de producție pe întregul continent european, constau în contractarea piețelor din Rusia și Ucraina.

Germania, cel mai mare constructor de mașini din Europa

Potrivit datelor analizate de profit.ro, volumul de producție pentru primele trei trimestre ale acestui an, la nivelul Uniunii Europene, a fost de 7,96 milioane de autoturisme produse, cu 430.000 de unități mai mult față de aceeași perioadă a anului anterior, tradus în procente asta înseamnă un plus de 5,8%. Altfel spus, 16% din cota de producția globală a fost asigurată de Uniunea Europeană.

Germania își confirmă statutul de principala economie a Europei fiind țara cu cea mai mare producție de autoturisme de pe bătrânul continent. În primele nouă luni ale anului 2022, pe porțile uzinelor cosntructorilor de mașini au ieșit 2,4 milioane de unități, cu aproape 10% mai mult față de anult trecut, însă cu un milion de autoturisme mai puțin față de 2019.

În ceea ce privește producția de mașini din țara noastră, cele 376.047 de unități plasează România pe locul șase la nivelul Uniunii Europene. Țara noastră a produs cu 20% mai multe autoturisme față de anuș trecut. Pozițiile 2-5 sunt ocupate de Spania, Cehia, Slovacia și Franța, sub noi se află țări cu tradiție în industria de automobile precum Italia sau Ungaria.

Europa a produs 9,7 milioane de autoturisme

La nivelul întregului continent European, producția a ajuns la 9,7 milioane de unități, cu 240.000 mai puține față de aceeași perioadă a anului 2021. Rusia, cea mai mare producătoare de autoturisme din afara UE, a înregistrat o scădere de aproximativ 66% adică de la 1 milion de unitați produse în 2021 la doar 339.000 de autoturisme fabricate în 2022.

Turcia a, o altă țară afectată de o rata a inflației uriașă a înregistrat o evoluție stabilă cu 572.000 de unități produse în 2021.Peste ocean, în America de Nord, un număr de 7,8 milionae de autoturisme au fost fabricate, adică o creștere cu 11,8%, în timp ce America de Sud a raportat o creștere de 12,4% cu 1,59 milioane de unități produse.

Cel mai mare producător de autoturisme din lume, China, și-a sporit producția cu 15,1% în pofida faptului că în primele șase luni ale anului a raportat pierderi importante din cauza blocajelor generate de pandemie. Numărul de unități produse de China ajunge șa 16,3 milioane de autorturisme, cu 2 milioane mai multe față de anul precedent.

Creșteri au mai fost înregistrate și în India, cele 3,2 unități produse însemană o producție mai mare cu 21,4 % față de aceeași perioadă a anului trecut, situașoe valabilă și pentru Indonezia a cărui volum de producție s-a ridicat la 741.000 de autoturisme cu 23,2% mai mult față de anul trecut, potrivit profit.ro.