Lumea la zi

Măsuri aspre în Rusia! E aproape imposibil pentru un bărbat să mai părăsească țara

Razboi Sursa foto Republica
Sursa foto Republica

În urma declarațiilor de ieri ale lui Vladimir Putin, mobilizarea parțială a intrat deja în efect, iar autoritățile ruse au început demersurile pentru înrolarea obligatorie și a stabilit puncte de control ale poliției rutiere pentru a opri bărbații să părăsească țara.

Începând de astăzi, ofițerii de înrolare militară vor fi prezenți în punctele de control ale poliției rutiere staționare și echipe mobile vor patrula pe drumurile orașelor din Rusia. Vehiculele conduse de bărbați vor fi oprite și îndrumate către reprezentanții de înrolare militară. Acest lucru a fost raportat de canalul Telegram Pskovskaya Guberniya, care a publicat o captură de ecran a decretului Ministerului de Interne, conform Timpul.md.

La momentul actual, nu există o confirmare oficială a documentului, dar se așteaptă declarații ale oficialităților ruse. De asemenea, s-a vehiculat că mobilizarea a intrat în vigoare din această dimineață în regiunea Kursk iar celor care se află în rezervă li s-a interzis să părăsească zona, a anunțat de comisarul militar șef al regiunii, Vladimir Rodionov. Pentru a părăsi regiunea, trebuie să obțineți un permis de la biroul de înregistrare și înrolare militară, iar cei care sunt înscriși în registrul militar și se află în afara regiunii trebuie să se întoarcă în termen de trei zile.

„Nu va exista milă pentru nimeni”

Rodionov a mai declarat că „nu va exista milă pentru nimeni” invocând răspunderea penală pentru cei care nu răspund chemării la arme. Potrivit acestuia, persoanele sub 30 de ani vor fi trimise imediat în unități, deoarece „nu și-au uitat încă competențele”. Rusia a anunțat ieri introducerea unor pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru militarii care dezertează sau se predau inamicului.

În urma anunțului de mobilizare parțială, mulți bărbați au încercat să părăsească Rusia, pentru a nu fi trimiși pe front, iar în după masa zilei de ieri, companiile aeriene au oprit vânzările de bilete pentru bărbații ruși.  În discursul său de 14 minute, transmis la nivel național, Putin a avertizat Occidentul că va folosi tot ceea ce are la dispoziție pentru a proteja Rusia – o referire aparentă la arsenalul său nuclear. El a spus anterior Occidentului să nu pună Rusia la zid și a reproșat țărilor NATO că au furnizat arme Ucrainei.

Cine va merge pe frontul din Ucraina

Confruntat cu pierderi considerabile pe câmpul de luptă, Kremlinul încearcă să își refacă activele militare din Ucraina; au existat chiar rapoarte privind o recrutare pe scară largă în închisori. Întrebat dacă Rusia își va închide granițele pentru cei care fac obiectul mobilizării, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu pot răspunde la această întrebare … Există prevederi în acest sens în legile actuale”. Peskov a mai spus că guvernul rus va stabili în scurt timp categoriile de cetățeni care vor fi trimise pe front, conform Reuters.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, declarase că Rusia va mobiliza aproximativ 300.000 de noi soldați pentru conflictul din Ucraina. El a precizat că doar cei care au servit anterior în forțele armate vor fi eligibili pentru a fi chemați, în timp ce studenții vor fi excluși. Cu toate acestea, decretul lui Putin de autorizare a mobilizării parțiale, care a intrat în vigoare imediat, a oferit puține detalii, ridicând suspiciuni că proiectul ar putea fi extins în orice moment.