Infofinanciar > Info > Mark Zuckerberg a concediat încă 10.000 de angajați! Nu regretă decizia
Info

Mark Zuckerberg a concediat încă 10.000 de angajați! Nu regretă decizia

Mark Zuckerberg, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

Meta concediază încă 10.000 de lucrători, în cel de-al doilea val de reduceri de personal din cadrul companiei în patru luni.

Directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a declarat că reducerile au fost necesare pentru a îmbunătăți „performanța financiară a companiei într-un mediu dificil”. Compania cunoscută anterior sub numele de Facebook va avea acum aproximativ 65.000 de angajați, în scădere de la vârful de anul trecut de aproximativ 86.000 de angajați. În noiembrie, 11.000 de angajați au fost concediați în cadrul unei reduceri ample la care Zuckerberg s-a referit la momentul respectiv ca fiind „o ultimă soluție”.

Disponibilizări la Meta

„Va fi greu și nu există nicio modalitate de a evita acest lucru”, a declarat Zuckerberg într-o postare pe Facebook marți. „Va însemna să ne luăm rămas bun de la colegi talentați și pasionați care au făcut parte din succesul nostru. Ei s-au dedicat misiunii noastre și sunt personal recunoscător pentru toate eforturile lor. Vom sprijini oamenii în aceleași moduri în care am făcut-o și până acum și îi vom trata pe toți cu recunoștința pe care o merită.”

Zuckerberg a declarat că firma va închide, de asemenea, aproximativ 5.000 de posturi vacante pe care încă nu le-a ocupat și a precizat că Meta va concedia mai mulți membri ai echipei sale de recrutare, un sector al companiei care a fost puternic afectat de concedierile anterioare ale companiei.

Directorul general a declarat că membrii echipei de recrutare a Meta vor fi notificați miercuri cu privire la statutul lor de angajare, în timp ce alte eforturi de restructurare vor fi puse în aplicare până la sfârșitul lunii aprilie sau mai.

În mesajul adresat angajaților, Zuckerberg a avertizat că este posibil ca firma să încerce să reducă cheltuielile în continuare, pentru o perioadă de timp.

„În acest moment, cred că ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea ca această nouă realitate economică să continue timp de mulți ani”, a scris el în mesajul care a fost postat pe Facebook. „Ratele mai mari ale dobânzilor duc la o economie mai slabă, mai multă instabilitate geopolitică duce la mai multă volatilitate, iar creșterea reglementărilor duce la o creștere mai lentă și la creșterea costurilor de inovare. Având în vedere aceste perspective, va trebui să operăm mai eficient decât reducerea anterioară a numărului de angajați pentru a ne asigura succesul.”

Cu noile reduceri, efectivul Meta este mai aproape de nivelul în care se afla în urmă cu doi ani. Acțiunile Meta au crescut cu peste 5% marți dimineață.

În timp ce amploarea concedierilor din noiembrie a fost o surpriză pentru mulți angajați Meta, această a doua rundă a fost așteptată la nivel intern cel puțin din ianuarie, așa cum a raportat Insider pentru prima dată.

Anul eficienței Meta

Unul dintre primele semne că mai multe disponibilizări erau pe drum a fost un mandat intern pentru managerii și directorii de echipă de a eticheta mai mulți lucrători în categorii de rang inferior în timpul evaluărilor de performanță, după cum a raportat Insider. Aceste evaluări tocmai s-au încheiat la începutul acestei luni. Apoi, compania a continuat să găsească modalități de a reduce costurile, reducând beneficiile și avantajele.

Zuckerberg a anunțat în timpul câștigurilor din al patrulea trimestru că 2023 va fi „anul eficienței” Meta și că nu vrea ca societatea să fie una în care „managerii să gestioneze manageri”. Chiar și discuțiile despre construirea Metaverse și costurile aferente au fost temperate pentru prima dată de când compania și-a schimbat numele în 2021.

În ultimele săptămâni, discuțiile din interiorul companiei s-au îndreptat spre „aplatizare”, referindu-se la apelul lui Zuckerberg de a elimina straturile de management de la Meta și, în special, de la Facebook, după cum a relatat Insider. Compania a luat roluri de conducere deschise și le-a schimbat în poziții non-manageriale, în timp ce managerii se pregăteau să fie retrogradați.

Ideea de a reduce costurile este nouă pentru Meta, care a crescut masiv de la înființarea sa în urmă cu aproape 20 de ani. Pandemia a dus la o creștere și mai mare, dar o creștere a tendințelor de utilizare nu a durat. Atunci când Apple a introdus modificările privind confidențialitatea în iOS, ceea ce a dus la o lovitură de 10 miliarde de dolari pentru afacerile Meta, investitorii au devenit din ce în ce mai frustrați de costurile masive asociate cu metaversul. La acea vreme, Zuckerberg a adoptat încă un ton sfidător în ceea ce privește investițiile în metavers.

Prima rundă de disponibilizări de la Meta a fost văzută în mare parte ca o concesie făcută Wall Street-ului. De atunci, prețul acțiunilor sale a avut o tendință ascendentă. Vorbind luna trecută în timpul câștigurilor, Zuckerberg a declarat că a fost „„surprins” de efectul pozitiv al concedierilor, care au redus costurile, precum și de îmbunătățirea comunicării și a progreselor privind viitoarele produse la Meta.

„A făcut ca informația să circule mai bine în cadrul companiei și ne va ajuta să facem produse mai bune și să atragem și să păstrăm oameni mai buni”, a spus el. „Sincer, acest lucru a fost puțin surprinzător pentru mine, faptul că, pe măsură ce am început să săpăm în acest sens, compania mi s-a părut mai bună”, conform businessinsider.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.