Infofinanciar > Lumea la zi > Compania Meta face disponibilizări în masă. Mii de oameni vor fi concediați
Lumea la zi

Compania Meta face disponibilizări în masă. Mii de oameni vor fi concediați

Meta, în cădere liberă pe burse
Credit imagine: dreamstime.com

Gigantul Meta a început din noiembrie să aplice o politică de reducere a costurilor, care a lăsat 13% dintre angajații săi fără loc de muncă. Și toate semnele arată că uriașa companie are de gând să continue, chiar de săptămâna aceasta.

Deocamdată, oficialii Meta nu comentează public mișcarea zvonită. Un purtător de cuvânt al firmei a refuzat orice declarație în acest sens atunci când a fost întrebat de CNBC. Angajații se tem că disponibilizările sunt conform cu dorințele lui Mark Zuckerberg de a aduce „Anul eficienței” în compania sa.

Declarațiile îngrijorătoare pentru angajați

Meta se află într-o perioadă destul de dificilă. În 2022, cheltuielile sale au crescut considerabil (22%), în trimestrul al patrulea ajungând chiar la 25,8 miliarde de dolari. În plus, vânzările au scăzut cu 4%, adică până la 32 de miliarde de dolari.

Un raport al ByteDance aduce în discuție și competiția din ce în ce mai acerbă pe care o reprezintă TikTok pentru compania americană. În plus, investițiile în metavers, pe care Meta speră să-l impună drept o nouă frontieră a socializării online, sunt costisitoare. Și au adus și pierderi operaționale de peste 4 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, Mark Zuckerberg afirmă că disponibilizările, deși luate în calcul, sunt „o ultimă soluție”.

„Restructurăm echipe pentru a ne creşte eficienţa”, a spus directorul general al companiei Meta când a anunțat concedierile masive din noiembrie anul trecut. Declarația sa a fost citată de publicația g4media.ro.

Marile multinaționale disponibilizează

Costurile ridicate și dorința de eficientizare cât mai mare au împins mai mulți giganți internaționali să-și concedieze o bună parte din angajați. Spre exemplu, Amazon a renunțat la peste 10.000 de salariați în noiembrie 2022, atunci când și Meta și-a restructurat personalul.

La începutul lui 2023, Google a desfăcut contractele a 12.000 de oameni, ca urmare a dificultăților financiare pe care le-a întâmpinat în trimestrele precedente. Nici Microsoft nu a intrat în noul an fără să pună pe liber peste 10.000 de oameni care lucraseră acolo. O posibilă explicație pentru acest fenomen generalizat este angajarea pe bandă rulantă a unor noi muncitori în perioada pandemiei. Atunci când costurile legate de echipamentele necesare și locație erau minime, marile firme își permiteau încheierea unui număr considerabil de contracte.

Anul 2022 a fost crunt și pentru Apple, care și-a văzut cifra de afaceri scăzând cu 11% la finalul lunii iulie. Totuși, acesta este singurul gigant din industria tehnologiei care a nu disponibilizat masiv angajații. Un motiv pentru această stabilitate este, conform analiștilor financiari, faptul că nu a făcut angajări masive în perioada pandemiei. În plus, nu are o competiție la fel de puternică precum TikTok pentru rețelele de socializare sau ChatGPT pentru motoarele de căutare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.