Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi despre protestul minerilor: „Rezolvăm acest aspect dar nu se poate așa peste noapte”
Info

Marius-Constantin Budăi despre protestul minerilor: „Rezolvăm acest aspect dar nu se poate așa peste noapte”

Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale
FOTO: Facebook

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a discutat cu minerii strânși în fața ministerului pe care îl conduce. Oficialul a catalogat problemă muncitorilor din subteran drept „una rezolvabilă dar nu peste noapte”.

Minerii, angajați ai grupului CE Oltenia, își exprimă nemulțumirile de mai bine de doi ani. Ajunși la capătul răbdării, ortacii au intrat în greva foamei și nu vor pleca până când ministrul  nu la va soluționa cererile.

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că actul normativ care prevede condiții speciale de pensionare, pentru minerii care lucrează în condiții deosebit de grele nu este respectat. Deși, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ca legea să fie aplicată în condițiile cadrului legislativ.

Marius-Constantin Budăi: „ Este rezolvabilă în termenul cel mai scurt”

Ministrul Muncii, Marius-Constatin Budăi i-a asigurat pe mineri că problema lor va fi rezolvată, însă va mai dura ceva timp până când acest lucru va fi posibil, dat fiind faptul că procesul legislativ este unul complicat.

Am avut ieri o discuție cu domnii, voi avea și azi o discuție. Ieri am fost la comisia pentru muncă, am discutat cu președintele comisiei problemele dumnealor, este rezolvabilă, le-am transmis și de ieri durează maxim o săptămână – două până la sfârșitul sesiunii parlamentare până se aprobă două amendamente la o lege.

Rezolvăm acest aspect, dar e prin act normativ, prin lege, nu se poate așa peste noapte să rezolv. Este rezolvabilă în termenul cel mai scurt probabil, cel târziu săptămâna viitoare la votul final din Camera Deputaților”, a precizat ministrul Muncii.

Concret este vorba de un act normativ intrat în vigoare în 2021 care le permite minerilor să se pensioneze înainte de termen, chiar și cu 13 ani, deși a fost publicat în Monitorul Oficial, actul legislativ nu este respectat. Este  vorba de legea 197/2021 care prevede ca angajații CE Oltenia care au lucrat în carierele de cărbune sau termocentrale să poată ieși la pensie înainte de termeni.

Problema minerilor datează de mai bine de doi ani

Nemulțumirile ortacilor se perpetuează din 2021, moment la care, pe fondul acelorași nereguli, mai mulți angajați din subteran au protestat în fața Guvernului.

La vremea respectivă, minerii au declarat în fața presei că „Am venit într-un număr mai mic pentru a atrage atenția Guvernului că avem un proiect de lege PLX 75/2021 prin care se cere reducerea vârstei de pensionare.

Compania noastră, Complexul Energetic Oltenia se află într-un proces de restructurare. Sunt niște directive europene prin care se pot obține fonduri pentru reducerea vârstei de pensionare. Noi dorim trecerea în grupă specială de la vârsta standard, dar numai a angajaților care lucrează în producție. La noi situația este foarte grea, nu există investiții, oamenii politici de acolo au legături cu firme de casă cu această companie”.

Aceiași mineri au precizat că nu li se acceptă dosarele de pensionare în condițiile stabilite de lege deoarece Casa de Pensii nu deține softul cu ajutorul căruia sunt calculate pensiile.

De ce nu este aplicată legea

Pe de altă parte, spun minerii, aplicare legii este împiedicată de doi parlamentari de Gorj care văd în imaginea minerilor doar forță de muncă ieftină pentru firmele pe care cei dintâi le dețin, iar impactul financiar rezultat din pensionarea ortacilor ar fi mult prea mare.

„Am venit pentru că acest proiect al nostru se tergiversează pentru că doi parlamentari de Gorj nu doresc reducerea vârstei de pensionare. Vor ca noi să rămânem forță de muncă ieftină pentru firmele lor.

Sunt oameni care au boli de inimă, au stenturi pe la inimă, la vârsta de 55 de ani. Parlamentarii spun că impactul financiar este foarte mare, dar este o directivă europeană care spune că unitățile miniere care se află într-un program de restructurare pot beneficia imediat de un ajutor de stat pentru reducerea vârstei de pensionare și alte facilități.

În Polonia minerii când sunt restructurați li se dă 26.000 de euro, li se acordă alte facilități să găsească alt loc de muncă. La noi pur și simplu ne aruncă în stradă. Vor veni mai mulți mineri aici în greva foamei dacă nu se vor lua măsuri”, a declarat la vrea respectivă liderul sindical Nicu Bunăoaică.