Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi are grijă de seniorii României! „Până la 1 septembrie avem o nouă lege a pensiilor”
Info

Marius-Constantin Budăi are grijă de seniorii României! „Până la 1 septembrie avem o nouă lege a pensiilor”

Marius-Constantin Budai
foto; capital.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a prezentat obiectivele asumate de ministerul pe care îl conduce în noul mandat. Experiența politică a oficialului de la Muncă se întinde pe durata a trei mandate. Însă, social-democratul a precizat că cele mai mari emoții le-a avut la preluarea noului mandat din cauza promisiunilor făcute în fața seniorilor români, chiar dacă se află în slujba cetățenilor de aproape 25 de ani.

De asemenea, ministrul Muncii a făcut și o analogie între guvernăriile Orban și cea a actualei Coaliție de guvernare. Alături de Gabriela Firea este singurul ministrul care și-a păstrat portofoliul.

Marius-Constantin Budăi: „E mult de muncă să fii demnitar în statul român”

„Am avut onoarea sa fiu azi la a treia depunere de jurământ. E mult de muncă să fii demnitar în statul român, dar eu o văd ca pe o onoare să ai ocazia să iți pui la lucru experiența de 25 de ani în domeniul social. Simt greutatea acestei funcții pentru că sunt un copil simplu, crescut de mama și de bunici și știu cu ce speranțe și așteptări se uită la noi romanii.

S-a schimbat și poziționarea președintelui față de PSD, pentru că am demonstrat că avem tăria sa trecem peste anumite momente în folosul țării.  În pandemie, tot noi, PSD, am înțeles ce se întâmplă și am învestit guvernul Orban. Dar după aia nu puteam să lăudăm pe cineva, când un bunic stătea la un colț al blocului și pandea sa intre in bloc, ca să nu ia amenda. Nu pot sa nu critic așa ceva”, a declarat Marius-Constantin Budăi, pentru Romania Tv.

Ministrul Muncii a dat toate asigurările că marja maximă din PIB, de 9,4%, alocată bugetului de pensii a fost eliminată din Programul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, Marius-Constantin Budăi a subliniat faptul că România a fost singurul stat din Uniunea europeană care a avut în PNRR un procent prestabilit alocat pentru bugetarea sistemului public de pensii.

„Nu acceptăm sa intrăm la guvernare fără acele măsuri”

„Am spus mereu și este un motto al meu, chiar și cand merg la Bruxelles, ca în România încă sunt mici pensiile. De aceea am numit acel procent pentru pensii criminal. Scriptic acel procent e încă, dar am reușit să-l scoatem si va fi scos, pentru că nu exista în niciun stat european.

E foarte greu, pentru că atunci când ajungi la o vârstă înaintată ai un tip de nevoi și trebuie să avem grijă de aceste nevoi ale oamenilor. Cunoaștem aceste realități și de aceea am numit acel pachet social o linie roșie, nu acceptăm sa intrăm la guvernare fără acele măsuri. Dar am avut și măsuri economice și prin echilibrul dintre ele și cele sociale am reușit într-o perioada grea să creăm peste 220.000 de locuri noi de munca față de 1 ianuarie 2022”, a completat ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Budăi nu a precizat cu exactitate momentul la care pensiile vor fi majorate, un obiectiv asumat în programul de guvernare, însă, a enumerat mecanismele disponibile pentru a majora pensiile. Prin urmare: „Sunt două linii de lucru. Odată recalcularea, după care sa cream un mecanism predictibil de majorare a pensiilor.

Eu, din respect pentru părinții și bunicii noștri, nu pot sa fac acum un anunț. Asta ne dorim să avem în programul de guvernare, este prioritate clară, iar atunci cand vom avea toate datele pe masa, vom informa clar și transparent. Ne dorim ca până la 1 septembrie să avem legea salarizarii si noua lege a pensiilor în Parlament. Eu vreau sa discut cu sindicatele, nu sa fac în secret, cum s-a făcut PNRR. Vom avea proiect de lege, exclus OUG”, a completat Marius Constantin-Budăi