Info

Cu salariul „la vedere”! Companiile din România afișează din ce în ce mai des renumerațiile în anunțul de angajare

Angajare, Sursă foto: Ziarul Amprenta
Sursă foto: Ziarul Amprenta

Din ce în ce mai multe companii din România au decis să însereze în anunțurile de angajare și salariile pe care viitori salariați le vor primi în pozițiile vacante. Astfel, în prezent, o treime din locurile de muncă afișate pe platforma de recrutare online eJobs au atașate și renumerațiile aferente.

În această situație se află peste 8.000 de poziţii, care au cuprinse fie salariul fix, fie doar un interval salarial.

Conform datelor din ianuarie 2023, ponderea anunțurilor cu salariul integrat este dublă  faţă de aceeași lună a anului trecut.

„Ieşirea salariilor din zona subiectelor tabu şi intrarea lor într-o zonă de transparenţă marchează o schimbare majoră pe piaţa muncii, după foarte mulţi ani în care au stat sub semnul confidenţialităţii. Deşi încă nu este obligatorie prin lege publicarea salariilor, angajatorii au început să ia măsurile necesare pentru a face tranziţia mai lină atunci când va veni momentul. Dacă astăzi avem o rată de 33% dintre poziţii cu salariul publicat versus 14%, anul trecut, pe vremea aceasta, ne arată că piaţa este din ce în ce mai pregătită. Datele noastre arată că anunţurile de angajare cu salariul publicat sunt cu 40% mai vizualizate decât celelalte”, a susținut Raluca Dumitra, head of Marketing la eJobs România.

Anunțurile sunt mai atractive

Potrivit datelor venite dinspre companii, integrarea salariilor în anunțurile de angajare a crescut perfornanța acestora cu peste 50%.

„Cu toate acestea, 31,3% dintre angajatorii care au răspuns întrebărilor din sondaj indică o performanţă de peste 50% a acestor anunţuri. Astfel de rezultate stau în spatele creşterii pe care o vedem în numărul de joburi cu salariul publicat. Cu toate acestea, aşa cum era de aşteptat, nu pentru toate poziţiile există aceeaşi deschidere spre transparenţă, iar angajatorii sunt dispuşi să arate salariul în special pentru joburile entry level. Ar fi fost de aşteptat să vedem în top şi joburile pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi, dar şi acele joburi pentru care recrutorii găsesc foarte greu candidaţi şi unde afişarea salariului ar putea încuraja aplicările. Cu toate acestea, cele două categorii se regăsesc în aproximativ 10% dintre răspunsuri”, a mai adăugat șefa filiarei eJobs România, scriu cei de la Adevărul.

Ce au de câștigat angajatorii

Conform datelor reieșite dintr-un sondaj realizat de eJobs România, 34,4% dintre angajatorii care au publicat salariile viitorilor salariați au susținut că au găsit mult mai rapid candidatul ideal în poziția vacantă.

De cealaltă parte, 22% au precizat că primesc mai multe aplicări, în timp ce 15,6% dintre aceștia au spus că este îmbunătăţită relevanţa candidaţilor.

Totodată, 9,4% dintre angajatorii români au observat că anunţul postat primeşte mai multe vizualizări, în timp ce, în același procent, aceștia au susținut că măsura face parte din politica stabilită de companie.

Studiul realizat de eJobs România arată că cele mai multe poziții cu salariul afișat în anunţul de angajare fac parte din următoarele domenii: retail, industria alimentară, call center/BPO, imobiliare, construcţii şi telecomunicaţii.

De altfel, în afara locurilor de muncă de pe teritoriul României, pe platforma de angajare online mai sunt listate peste 1000 de joburi din străinătate care au salariul afişat.

Cercetarea eJobs a fost întocmită în luna decembrie 2022, pe un eşantion de 180 de angajatori, reprezentaţi de specialişti în resurse umane, recrutori, manageri de departament sau antreprenori.