Infofinanciar > Lumea la zi > Marile companii s-au retras din Rusia, dar produsele lor sunt încă pe raft. Ce s-a întâmplat cu exodul capitalului occidental
Lumea la zi

Marile companii s-au retras din Rusia, dar produsele lor sunt încă pe raft. Ce s-a întâmplat cu exodul capitalului occidental

bzi.ro
bzi.ro

Camioanele care transportă Coca Cola trec granița în Rusia, turiștii se întorc din străinătate încărcați cu cele mai noi modele Zara, iar piețele online locale cumpără stocurile de mobilă IKEA. Poate că mărcile occidentale au părăsit țara, dar nu și bunurile lor, informează Reuters.

În ciuda faptului că societățile europene, nord-americane și japoneze au părăsit Rusia din cauza acțiunilor acesteia în Ucraina, impactul asupra consumatorilor ruși este minim, deși timpii de livrare pot fi mai lungi, iar unele bunuri mai scumpe.

Principala schimbare a vizat rutele de aprovizionare, dar produsele rămân disponibile atât online, cât și în magazine. Cumpărătorii trebuie doar să știe unde să caute.

În mod esențial, majoritatea bunurilor în cauză nu fac obiectul sancțiunilor, iar aceste fluxuri transfrontaliere sunt legale. Iar Moscova este fericită să le lase să intre, indiferent de ruta pe care o iau.

Disponibilitatea continuă a mărcilor arată provocarea cu care se confruntă companiile în ceea ce privește controlul lanțurilor de aprovizionare atunci când ies de pe o piață.

Magazine închise, dar redeschise cu alți acționari

Inditex, proprietarul Zara, și-a închis cele 502 magazine din Rusia după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, iar apoi le-a vândut grupului Daher Group din Emiratele Arabe Unite.

Acum, importurile la scară mică și vânzătorii online le țin în viață, a arătat o analiză Reuters a șase piețe online importante și conversații cu o duzină de cumpărători și vânzători.

În timp ce majoritatea mărcilor occidentale care au oprit operațiunile din Rusia s-au retras și din Belarus – un aliat fidel al Moscovei – Inditex nu a făcut acest lucru. Compania nu a răspuns atunci când a fost întrebată despre acest lucru.

Anul trecut, rubla puternică și lira turcească slabă au jucat în favoarea consumatorilor ruși.

Dinamica valutară a fost parțial responsabilă pentru o creștere de șapte ori a livrărilor din Turcia pe CDEK Forward, un serviciu de livrare de pe site-urile străine de comerț electronic, a declarat pentru Reuters directorul său de marketing Dinara Ismailova.

„De îndată ce mărcile au spus că pleacă, a început un fel de panică, iar numărul de volume și comenzi a crescut brusc”, a spus Ismailova.

Ocupându-se de livrări mici, private, cifra de afaceri a CDEK Forward s-a dublat în termeni bănești anul trecut, 80% din aceasta provenind din haine, în timp ce cifra de afaceri cu bunuri s-a triplat.

„Este comparabil cu situația în care ai merge personal la un magazin Zara din New York, ai cumpăra ceva acolo și ai trimite mai departe prietenilor tăi din Moscova”, a spus Ismailova.

Salvarea ecommerce

Pe măsură ce lanțurile de aprovizionare s-au rupt, Rusia a legalizat așa-numitele importuri paralele, permițând comercianților cu amănuntul să aducă produse din străinătate fără permisiunea proprietarului mărcii comerciale.

Site-urile de comerț electronic vând o gamă largă de bunuri importate, iar vânzătorii anunță adesea că aduc produse din străinătate.

Liderul de piață Wildberries vinde stocuri vechi de la mărcile Inditex și are aproape 17.000 de bunuri în catalogul său Zara. O sursă apropiată de Inditex a declarat că acestea sunt stocuri de lichidare care se aflau în Rusia atunci când și-a suspendat activitățile în această țară.

Wildberries nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Un produs occidental omniprezent pe care Wildberries și colegii săi Ozon (OZON.O) și Yandex Market îl vând este Coca-Cola, adesea anunțată ca fiind de import pentru ca cumpărătorii să știe că este cea adevărată.

În timp ce Coca-Cola Co (K.N) a încetat să producă și să vândă băuturi în Rusia anul trecut, alții le-au importat, etichetele de pe cutii și sticle arătând că au sosit din Europa, Kazahstan, Uzbekistan și China.

O ciudățenie a acestui aranjament este că prețurile variază. Într-un supermarket din Moscova, trei cutii de Coca-Cola erau la vânzare la trei prețuri diferite, importate din Danemarca, Polonia și, respectiv, Marea Britanie.

Un angajat de rang înalt al unui mare retailer a explicat cum s-au adaptat companiile.

„S-au stabilit rapid contacte și au fost semnate noi contracte cu noi parteneri, au fost lansate noi fluxuri de bani și lanțuri logistice de aprovizionare cu companii turcești, poloneze și kazahe”, a declarat acesta sub rezerva anonimatului.

Coca Cola este acum disponibilă din și mai multe țări.

„Cu toate acestea, ca de obicei, cumpărătorul este cel care plătește mai mult pentru aceste noi neplăceri”, a adăugat angajatul.

„Importuri prietenoase”

Pe măsură ce se dezvoltă noi rute, costurile suplimentare de logistică, călătorie și scalare vor scădea și, deși comerțul rămâne relativ ineficient, aceste noi relații sunt aici pentru a rămâne, a declarat Ram Ben Tzion, CEO al platformei digitale de verificare Publican.

„Mecanismele paralele de import au fost consolidate și extinse, ceea ce înseamnă că aproape totul este accesibil și va mai fi și în viitor”, a spus Ben Tzion, arătând cozile de camioane de la graniță și noile entități care apar în statele din apropiere.

„Coca Cola poate observa cu ușurință „creșterea cererii” din țările învecinate cu Rusia, de unde provin majoritatea importurilor paralele”, a mai spus Ben Tzion. „Nu este în interesul lor să facă ceva în acest sens”.

Coca-Cola a refuzat să comenteze.

Țările „prietenoase” care nu impun sancțiuni au accelerat exporturile către Rusia, arată datele lor comerciale. Rusia însăși a încetat să mai publice astfel de cifre.

Comerțul dintre China și Rusia a atins anul trecut un nivel record de 1.280 de miliarde de yuani (186 miliarde de dolari), în timp ce exporturile Turciei către Rusia au crescut cu 61,8%, la 9,34 miliarde de dolari, iar cele ale Kazahstanului au crescut cu 25,1%, la 8,78 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, rutele informale de aprovizionare ar putea duce la intrarea în Rusia a mai multor bunuri de calitate slabă, pe măsură ce autoritățile de reglementare își pierd supravegherea, a declarat Ben Tzion.

Răsunsuri

Unele mărci se confruntă ani de zile cu lupta cu copiile și importurile neautorizate. Între timp, rivalii ruși ai Coca-Cola și-au mărit capacitatea de îmbuteliere și au lansat noi băuturi Cola.

Gigantul suedez al mobilei IKEA și-a vândut acțiunile către Yandex Market, divizia de comerț electronic a gigantului tehnologic Yandex (YNDX.O), atunci când a părăsit Rusia. Proprietarul mărcii IKEA, Inter IKEA Group, a declarat că a vândut acțiunile rămase pentru o sumă nedeclarată către Yandex, în contextul în care a redus activitatea IKEA Retail Russia.

Yandex Market spune că îi pune în contact direct cu clienții pe furnizorii care anterior vindeau bunuri prin intermediul magazinelor IKEA.

Dar foștii furnizori sunt, de asemenea, gata să vândă articole IKEA ușor modificate sub alte denumiri. Unul dintre aceștia face deja reclamă la un set de lenjerie de pat pe care îl numește „ARUA (analogul lui IKEA BERGPALM)”.

IKEA a declarat că analizează produsele care sunt promovate online ca fiind similare cu IKEA.

Deși se deschid noi oportunități pentru firmele rusești, fixația față de mărcile occidentale poate împiedica eforturile de stimulare a producției locale.

„În timp, forțele pieței vor continua să ducă pe piață produsele cu care rușii sunt obișnuiți și, deși există o aspirație de a trece la „Made in Russia”, va fi foarte dificil să îi facem pe oameni să se deprindă efectiv cu cocaina rusească”, a declarat Ben Tzion.