Infofinanciar > Info > Marius Budăi, decizie privind reforma pensiilor! Lovitură pentru seniorii cu venituri mari
Info

Marius Budăi, decizie privind reforma pensiilor! Lovitură pentru seniorii cu venituri mari

marius budai pensii sursă foto playtech
sursă foto playtech

O problemă extrem de importantă la nivelul actual, atât pentru lumea politică, cât și în cazul opiniei publice, este reforma sistemului de pensii. Anumite prevederi ce au fost anunțate de oficiali și care vor face parte din cadrul acestor schimbări, precum creșterea vârstei de pensionare sau eliminarea anumitor beneficii pentru categorii de bugetari au adus multă nemulțumire la nivelul unor sectoare profesionale, arată Marius Budăi.

Principiul de care cei mai mulți cetățeni sunt revoltați este decizia Guvernului de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani. Mulți oameni sunt de părere că această decizie nu este una pozitivă deoarece speranța de viață în cadrul țării este mai mică față de alte state europene. De asemenea, anumite categorii profesionale, precum polițiștii, au afirmat că odată ce înaintează în vârstă nu vor mai putea excela la locul de muncă și vor fi obligați prin limitarea vârstei să rămână activi în sistem.

 Marius Budăi, decizie privind pensiile

Anumite măsuri prezente în cadrul reformei pensiilor asumate de Guvern au adus multe nemulțumiri în rândul oamenilor. Aceste lucruri au dus la desfășurarea anumitor proteste și revolte ale unor categorii profesionale din sistemul de stat. Astfel, având în vedere aceste lucruri, ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că aceste modificări cu privire la majorarea vârstei de pensionare nu se vor aplica rapid. Oficialul a anunțat că pentru implementarea unor astfel de măsuri este nevoie de timp și nu pot fi implementate „peste noapte”. Conform ministrului, propuneri discutate cu reprezentanții Comisiei Europene vor fi aplicate în decurs de câțiva ani.

Ministrul a precizat că o astfel de reformă a sistemului de pensii este necesară, în scopul de a elimina abuzurile legale ale acestui demers, făcând astfel referire în direcția pensiilor speciale și a celor cu pensii extrem de mari. Oficialul a explicat de asemenea, că din perspectiva sa, pensiile militare nu pot fi incluse în categoria celor speciale.

„Este un complex de motive aici şi eu am fost unul dintre politicienii care a fost acuzat, de multe ori, în presă, că sunt apărătorul pensiilor speciale, încercând să explic fundamentul a ceea ce înseamnă independenţa sistemelor, a ceea ce înseamnă pensiile militare, de exemplu, care în continuare, din punctul meu de vedere, nu sunt pensii speciale.” a declarat Marius Budăi.

Ministrul a afirmat că este nevoie de timp, iar vârsta de pensionare va crește etapizat, atingând pragul de 65 de ani în 2035, pentru a putea avea o tranziție ușoară, care nu afectează sistemul de pensii. „Dacă vorbim de creşterea vârstei de pensionare, nu se întâmplă aşa, peste noapte, este o etapă de tranziţie, se întâmplă până în 2035, cel puţin amendamentele care au fost lucrate şi toate aceste amendamente au fost discutate cu Comisia Europeană”, a afirmat ministrul Muncii.

Reforma pensiilor, o necesitate a sistemului

Marius Budăi a explicat că reforma pensiilor este extrem de necesară pentru a elimina inechitățile și a duce la o egalitate din punct de vedere al sumelor obținute de pensionari. Oficialul pune în lumină problema magistraților. Cei care au ieșit de pe băncile școlii și au lucrat în cariera lor ca avocați sau notari, iar ulterior ocupă un post în magistratură pentru câteva luni, nu poate beneficia de aceeași pensie ca cei care au urmat 25 de ani această meserie, potrivit spuselor ministrului. „Noi plecăm, practic, de la o reformă care, până la urmă, era şi necesară, anume vorbesc aici de eliminarea posibilităţii de a abuza legal, nu altfel, de aceste sisteme şi mă refer, dacă vorbim de magistraţi, nu cred că este normal” a declarat ministrul Muncii, conform Romania TV .