Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie avertizată de FMI! Reducerea taxelor poate fi sfârșitul economiei englezești
Lumea la zi

Marea Britanie avertizată de FMI! Reducerea taxelor poate fi sfârșitul economiei englezești

Marea Britanie Sursa foto Jurnalul
Sursa foto: Jurnalul

Fondul Monetar Internațional a transmis faptul că noile măsuri economice stabilite de guvernul britanic „vor crește probabil inegalitatea”. Aceasta „nu recomandă pachete fiscale mari și fără obiective în această conjunctură”, conform unui purtător de cuvânt. 

În timp ce pachetul fiscal are ca scop să ajute familiile și întreprinderile să facă față șocului energetic, FMI „nu recomandă pachete fiscale mari și fără obiective în această conjunctură”, a declarat un purtător de cuvânt într-un comunicat marți seara. Acest pachet fiscal a inclus reduceri importante de impozite pentru cei cu cele mai mari venituri din Marea Britanie, 

Așa-numitul „mini-buget” de vineri nu a fost însoțit de o prognoză din partea Biroului independent al Marii Britanii pentru responsabilitate bugetară, care analizează de obicei impactul pe care marile mișcări financiare l-ar avea probabil asupra economiei.

Piețele sunt extrem de afectate

Piețele au fost puternic afectate de noile măsuri, obligațiunile britanice scufundându-se, iar lira sterlină s-a prăbușit luni la un minim istoric.

FMI a privit, de asemenea, la următorul anunț complet al bugetului, care va fi prezentat de ministrul de finanțe, Kwasi Kwarteng, pe 23 noiembrie. Oficialii au spus că acesta oferă guvernului britanic „o oportunitate timpurie … de a lua în considerare modalități de a oferi un sprijin mai bine direcționat și de a reevalua măsurile fiscale, în special cele de care beneficiază persoanele cu venituri mari”.

Injecțiile fiscale „aproape fără precedent” au „pus economia britanică într-o situație dificilă”, potrivit lui Ian Harnett, cofondator și strateg șef de investiții la firma de cercetare Absolute Strategy.

Măsura a făcut ca poziția Băncii Angliei să fie „aproape imposibilă”, a continuat acesta. 

Reducerile mari nefinanțate sunt negative pentru credit

Banca Angliei va oferi probabil un „răspuns politic semnificativ” în urma anunțului fiscal al lui Kwarteng, potrivit economistului său șef Huw Pill, care a vorbit marți la Forumul internațional de politică monetară Barclays-CEPR de la Londra, , conform CNBC.

Deși nu se vor face mișcări înainte de următoarea ședință programată a băncii în noiembrie, anunțurile recente „vor acționa ca un stimulent”, a spus Pill.

Între timp, agenția de rating de credit Moody’s a declarat că „reducerile mari nefinanțate sunt negative pentru credit”, ceea ce a generat temeri legate de deficite bugetare mai mari și rate ale dobânzii mai mari în Marea Britanie.

„Un șoc de încredere susținut, rezultat din îngrijorările pieței cu privire la credibilitatea strategiei fiscale a guvernului, care a dus la creșterea structurală a costurilor de finanțare, ar putea slăbi mai permanent gradul de suportabilitate a datoriei Regatului Unit”, a declarat Moody’s.

Lira sterlină britanică atinge un minim record față de dolar

„Mini-bugetul” anunțat vineri de noul guvern britanic a fost o „nouă abordare pentru o nouă eră, axată pe creștere”, potrivit lui Kwarteng, și a inclus anularea creșterii planificate a impozitului pe profit de la 19% la 25% și eliminarea tranșei de 45% din impozitul pe venit plătit pentru veniturile de peste 150.000 de lire sterline (160.000 de dolari), aducând rata maximă la 40%.

Lira sterlină a cunoscut o oarecare revenire de la minimul record de 1,0382 dolari de la începutul săptămânii și s-a situat în jurul valorii de 1,0666 dolari miercuri dimineață.