Infofinanciar > Info > Deputații acordă noi sporuri angajaților la stat. Cine va primi între 15% și 25% mai mult la salariu
Info

Deputații acordă noi sporuri angajaților la stat. Cine va primi între 15% și 25% mai mult la salariu

salariul minim crește sursa foto economedia.ro
sursa foto Inquam Photos, Octav Ganea

Personalul din cadrul Agenției Naționale de Integritate s-ar putea bucura de un spor de muncă pentru „încărcătură neuropsihică”, arată o propunere avizată de Camera Deputaților. Cu toate acestea, ei ar putea să nu fie singurii bugetari care vor primi în următoarea perioadă majorări salariale.

Un amendament formulat de deputatul Ionel Stancu, din grupul minorităților naționale, reprezentant al Asociației Macedonenilor din România, a fost avizat de Camera Deputaților. În urma sa, angajații Agenției Naționale de Integritate vor primi un spor de muncă pentru „încărcătură neuropsihică” care poate ajunge până la 25% din salariul de bază.

Ei mai beneficiază de încă un spor, de 15% din salariul de bază, acordat pentru „gestionarea datelor și informațiilor clasificate”. În 2018, angajații au beneficiat de spor pentru „complexitatea muncii”, o majorare de 15% a salariului de bază.

Sporuri multiple pentru angajații la stat

În Parlament au fost puse în dezbatere mai multe proiecte de lege care propun majorări pentru mii de bugetari, precum angajații de la APIA, de la Facultatea de Silvicultură sau Agenția pentru Investiții Rurale. Salariile lor ar putea crește cu procente între 10% și 15%, conform Adevărul.

Mulți angajați la stat primesc deja sporuri pentru condiții periculoase sau vătămătoare, unii dintre ei ocupând funcții pur administrative, precum șoferii.

Multe dintre aceste sporuri reprezintă beneficii financiare care sunt aplicate judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat magistraților sau din structuri ca DNA, DIICOT sau Institutul Național de Expertize Criminalistice. În cazul judecătorilor de la CCR, cele două sporuri le aduc magistraților peste 5.600 de lei în plus la salariu.

Majoritatea angajaților la ministere primesc sporuri

„Sporul reprezintă un element al salariului lunar/soldei lunare, acordat ca procent la salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, în condiţiile legii, pentru fiecare categorie de personal”, conform legii cadru nr. 153/2017, publicată pe site-ul Ministerului Muncii.

Conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, statul român ar trebui să reorganizeze sporurile de care se bucură angajații la stat într-o nouă lege a salarizării, care ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii iunie. Chiar dacă diferiți reprezentanți ai societății civile au cerut anularea unor sporuri, niciun partid politic mare nu a făcut vreun pas în această direcție.

În cazul deputatului Ionel Stancu, reprezentant al minorităților, amendamentul său a fost adoptat prin votul majorității PSD-PNL-UDMR. În România, la momentul actual, există peste 50 de sporuri. Toți angajații de la Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Finanțelor etc. primesc sporuri, conform Hotnews.ro.