Infofinanciar > Lumea la zi > Mâine, noi violențe la Paris. Continuă grevele și protestele împotriva Legii pensiilor
Lumea la zi

Mâine, noi violențe la Paris. Continuă grevele și protestele împotriva Legii pensiilor

proteste în Paris Sursa foto Digi24
Foto: digi24.ro

În Franța, marți, e anunțată o nouă zi de grevă și proteste împotriva Legii pensiilor, lege votată la începutul săptămânii de parlament. Sindicatele continuă să ceară retragerea reformei prin care vârsta de pensionare ar urma să crească în Franța de la 62 la 64 de ani.

Atât guvernul, cât și sindicatele se tem că această a zecea zi de mobilizare națională, în două luni și jumătate de conflict social, se află sub riscul unor noi violențe, după o săptămână în care tensiunile de pe scena politică și din stradă au fost duse până aproape de extrem.

O reconciliere greu de împlinit

După ce a impus cu fermitate această reformă respinsă unanim de sindicate, susținute masiv de populație, după cum indică sondajele de opinie, președintele Emmanuel Macron caută acum o cale de reconciliere.

Programul său de început de săptămână s-a eliberat o dată cu amânarea vizitei Regelui Charles al III-lea, care ar fi trebuit să aibă loc până miercuri. Macron i-a convocat, mâine, la consultări pe premierul Élisabeth Borne și pe liderii partidelor care formează majoritatea prezidențială, pentru a se pune de acord asupra unei foi de parcurs, cu măsuri care să permită refacerea relației de comunicare cu liderii de sindicat.

O altă temă extrem de sensibilă va fi cu siguranță abordată, violențele comise de forțele de ordine în timpul operațiunilor de împrăștiere a manifestanților sau de extragere din mulțime a persoanelor presupus violente, umeroase înregistrări video difuzate pe internet și preluate de televiziuni arătând momente de o duritate rară. Numărul greviștilor s-a redus treptat, pentru că oamenii au acumulat deja pierderi importante la salariu.

În orașul luminilor se dă din nou cu mătura

Parisul a început să fie curățat de gunoaie după două săptămâni de grevă a angajaților de la salubritate, depozitele de carburanți au fost deblocate în mare parte, iar benzinăriile au reînceput să fie aprovizionate. Transportul în comun se apropie și el de asigurarea unui trafic normal.

Marți, însă, va fi o nouă zi de grevă, cu un trafic perturbat pe calea ferată și în transportul local din regiunea pariziană. Ca și până acum, sunt pregătite manifestații în aproape 300 de localități, după ce și în weekend sindicatele au participat la acțiuni locale de protest.

„Extrema stângă vrea să atace Republica”

Invitat la postul Cnews, ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin, a mai spus că numai în timpul manifestației de joi, la Paris au fost incendiate „903 piese de mobilier urban sau pubele”.

La fel ca şeful Poliţiei din Paris, ministrul de Interne a insistat pe „radicalizarea” manifestanţilor şi pe violenţa „extremei stângi”.

„Extrema stânga vrea să atace Republica”, a spus Darmanin, apreciind că este nevoie de „un mesaj colectiv de condamnare”.

El s-a arătat surprins de absenţa reacţiilor politicienilor în faţa numărului de poliţişti şi jandarmi răniţi, „cam o mie” de la începutul mişcărilor de contestare a reformei pensiilor. Există „un sport naţional ce constă în a mânji poliţiştii şi jandarmii”, crede Darmanin.

„Ţara trebuie să se trezească şi să condamne extrema stângă şi agitatorii. Ei sunt puţin numeroşi, dar extrem de violenţi”, a adăugat el.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat munca „formidabilă” a forţelor de ordine pentru „a preveni un deces”, scrie AFP. „Nu a existat niciun mort, niciun rănit grav”, a insistat Darmanin, care a vorbit totuşi despre cazul unei manifestante rănite grav la Rouen, în condiţii încă neelucidate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.