Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințări directe ale Rusiei la adresa Republicii Moldova! „Vor păți același lucru”
Lumea la zi

Amenințări directe ale Rusiei la adresa Republicii Moldova! „Vor păți același lucru”

Maria Zaharova, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut că în Republica Moldova este instaurată dictatura și că predomină nazismul. De asemenea, aceasta a spus că autoritățile de la Chișinău acționează după indicațiile Occidentului.

În briefingul său de presă, care a durat peste două ore, Zaharova i-a mai amenințat pe basarabeni că ar putea fi victimele unui scenariu ucrainean.

,,Autoritățile se răfuiesc metodic cu oponenții lor, în primul rând, cu cei care, în interesele poporului moldovenesc, optează pentru dezvoltarea unor relații constructive cu Rusia. Pe aceștia este pusă eticheta de agenți ai Kremlinului și acționează, conform unui scenariu pregătit din timp. În realitate, ei pur și simplu sunt incomozi pentru regimul de la conducere pentru că își permit să aibă o părere diferită”, a susținut Zaharova.

Închiderea televiziunilor pro-ruse, „inacceptabilă”

Maria Zaharova a comentat, printre altele, și decizia președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de a suspenda licențele a șase posturi TV ce distribuiau propagandă pro-rusă în spațiul mediatic basarabean.

,,Este inacceptabilă cenzurarea sferei media, dar situația din acest domeniu continuă să degradeze în Republica Moldova și pot să vă spun că acest lucru nu se va opri în viitor. A fost suficient ca autoritățile să arate cu degetul și CSE a interzis programele informațional-analitice ruse și, pur și simplu, a blocat o întreagă listă de resurse informaționale rusești. Nu s-au oprit aici, chiar s-a ajuns până la măsuri represive. Mai exact, șase televiziuni independente, care transmit în limba rusă, au rămas cu licența suspendată din 19 decembrie. Aceste metode au fost exersate în țările baltice. Acum, cei de la canalele, care deservesc regimul Sandu, au iluzia că vor fi scăpa, dar trebuie să  vadă ce s-a întâmplat în țările baltice cu postul TV Rain, recunoscut drept agent străin în Federația Rusă. Vor păți același lucru, când nu vor mai trebui regimului. Următorul pas pe care vor să-l facă autoritățile de la Chișinău este să ia sub control rețelele de sociale. Astfel, drumul spre spre Europa este înțeles”, a completat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe, scrie Adevărul.

Rusofobia Republicii Moldova

Maria Zaharova a mai acuzat autoritățile de la Chișinău că au de gând să scoată limba rusă din toate domeniile de activitate de pe teritoriul său. Prin această măsură, oficialul rus subliniază că le sunt încălcate drepturile vorbitorilor de limba rusă din această țară.

În acest context, Zaharova a amenințat direct Republica Moldova că ar putea ajunge pe urmele Ucrainei.

,,Totodată, în Republica Moldova au loc tentative de excludere a limbii ruse din toate sferele, între care educație și cultură, după aceleași șabloane baltice și ucrainene. La fel, au loc tentative de rescriere a istoriei. Ce va urma? Urmează izgonirea Bisericii Ortodoxe Moldovenești, care va fi găsită vinovată de faptul că este din punct de vedere canonic subordonată Patriarhiei Moscovei?! Încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă, care vor fi obligați să își coase steluțe pe mânecă? Istoria deja știe despre astfel de exemple în secolul XX. Atunci erau stele galbene, acum vor fi încleiate altele roșii. După așa logică nesănătoasă, se poate ajunge și la o cădere totală, la selecția oamenilor. Pe de altă parte, vedem ce se întâmplă la Kiev. Ăsta este exemplul pe care vrea să-l urmeze și Republica Moldova?”, a amenințat Zaharova.