Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu, în cărți pentru un nou mandat? Cum ar vota Republica Moldova dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri
Lumea la zi

Maia Sandu, în cărți pentru un nou mandat? Cum ar vota Republica Moldova dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Trei forțe politice ar intra în Parlamentul de la Chișinău dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri anticipate, potrivit unui sondaj efectuat de CBS research la comanda ONG-ului WatchDog. Conform datelor publicate în cursul zilei de vineri, partidul pro european PAS ar obține un scor de 33,1% iar pe locul doi, cu o intenție de vot de 31,1 % se află Blocul comuniștilor și socialiștilor.

Locul trei este ocupat de Partidul Șor, al controversatului om de afaceri Ilan Șor, cu un procent de 16%. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul minim de 5%.

Maia Sandu în cărți pentru încă un mandat

Gruparea politică  Mișcarea Alternativă Națională a lui Ion Ceban, primarul Chișinăului, se situează sub limita accederii în Parlament la fel ca gruparea lui Renato Usatîi, Partidul Nostru.

Dacă duminica viitoare s-a organiza alegeri, actualul președinte Maia Sandu, ar obține 36,1% din totalul numărului de voturi, în timp ce Igor Dodon fostul președinte din Republica Moldova, în cazul în care ar candida ar obține 22,6%. Iar pe locul trei în preferințele alegătorilor se află Ion Ceban cu 10,9%, urmat de Ilan Șor cu 5,4%.

Referitor la gradul de încredere, politicianul în care au cea mai mare încredere moldovenii este Maia Sandu 23,8%, cele mai multe persoane chestionate au răspuns fără ezitare. Pe locul al doilea la o distanță uriașă se află Igor Dodon cu 6,9% urmat de Ilan Șor și Ion \ceban cu 3,5% respectiv 2,1%.

De asemenea, Președinta R. Moldova, Maia Sandu se plasează în topul politicienilor străini în care românii declară că au ce mai mare încredere, conform unui sondaj Avangarde. Potrivit G4 Media.ro, numărul celor care afirmă că au încredere în diverși lideri străini este mai mare decât al celora care afirmă că au încredere.

Republica Moldova este pe primul loc în preferințele românilor

Maia Sandu se bucură de de încrederea 38% dintre cei intervievați, în timp ce 40% declară că nu încredere. Pe locul doi se află președintele Franței, Emmanuel Macron cu un grad de încredere de 29% urmat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu un scor de 25%.

Pe ultimele locuri din topul încrederii se află Alexandr Vucici președintele Serbiei urmat de Mark Rutte, premierul Olandei și Vladimir Putin.

De asemenea, conform sondajului realizat de Avangarde, Republica Moldova este pe primul loc în preferințele românilor. Aproximativ 62% din cei chestionați consideră Moldova un stat prieten. La polul opus se află Federația Rusă.

Același sondaj arată faptul că 48% din cei intervievați consideră că Ucraina ar trebui să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, în timp ce doar 28% sunt de părere că Zelenski ar trebui să lupte până la capăt.

Întrebați dacă Ucraina ar trebui să intre rapid în NATO, 16% consideră că nu, în timpe ce 35% vor ca Ucraina să adere iat 41% nu pot aprecia. În privința aderării Kievului în Uniunea Europeană, au răspuns cu da 23% din subiecți în timp ce 40% au spus că Ucraina nu trebuie să adere în UE. Aproximativ 40% au precizat că se pot pronunța în această privință, potrivit deschide.md.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.