Lumea la zi

Mai tare ca Putin! Noul șef al operațiunilor ruse în Ucraina, generalul Gherasimov are acces la valiza nucleară

gherasimov romaniatv.net
Foto: realitatea.net

Știm deja că Ministrul rus al apărării a anunţat numirea unui nou comandant şef pentru ofensiva în Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, înlocuindu-l astfel pe fostul comandant şef, Serghei Surovikin. Chestiunea este că, potrivit unui fost ofiţer KGB, noul comandant şef rus ar fi sinonim cu un război de cu totul altă amploare în Ucraina.

Potrivit lui Serghei Jirnov, un fost ofiţer de informaţii al KGB invitat de postul belgian BFMTV, această numire este la fel de importată ca ”24 februarie şi începutul invaziei ruse în Ucraina”, deoarece arată o „schimbare de strategie” şi o ”conştientizare a gravităţii situaţiei”.

Potrivit lui Serghei Jirnov, numirea comandant şef a generalului Valeri Gherasimov, militarul cu cel mai înalt grad din Rusia, este considerată o „schimbare capitală a caracterului războiului” din partea lui Vladimir Putin.

Micul război devine mare

Până acum, era o operaţiune specială pentru ruşi, adică se lua un mic contingent, se puneau câţiva generali în fruntea acestui contingent şi se încerca să se fabrice un mic război, explică fostul ofiţer KGB. Dar Ghersimov face să se schimbe complet scala conflictului.

Este militarul numărul unu al ţării, care dă ordine tuturor celorlalţi militari. Deasupra lui nu există decât ministrul apărării, care este un politician, chiar dacă poartă uniformă, şi Putin.

Analistul politic Alexandre Melnik, invitat de asemenea de BFMTV, confirmă această tendinţă: „Ne îndepărtăm de câmpul lexical al operaţiunii militare depărtate, care nu afectează totalitatea ţării şi alunecăm spre un adevărat război care influenţează societatea rusă în întregime. Este ultimul cartuş al lui Putin, să dea acest elan patriotic, să angajeze naţiunea întreagă este soluţia de ieşire pentru Putin”.

Ameninţare nucleară?

Serghei Jirnov explică şi că prezenţa lui Valeri Gherasimov implică o întărire a ameninţării nucleare: „Gherasimov este cel care, între cele trei personaje ale statului rus, are valiza nucleară, codurile nucleare, asta înseamnă că nu mai trebuie să treacă pe la oricine altcineva”.

Noul comandant şef nu ar include totuşi folosirea armelor nucleare printre metodele sale în cadrul acestui război.

Cine e Gherasimov

Unii analiști spun că această mișcare sugerează că Kremlinul dorește să eficientizeze procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește efortul de război și dorește un lider care să fie pregătit să execute deciziile venite direct de la vârf, scrie The Times.

Oficiali ucraineni, dar și unii din Occident au afirmat că Rusia va încerca în curând să lanseze o nouă ofensivă. În declarația în care a anunțat numirea generalului Gerasimov, Ministerul rus al Apărării a făcut aluzie la o campanie reînnoită, legând decizia de „amploarea crescută” a efortului de război din Ucraina.

Declarația a citat, de asemenea, necesitatea „de a organiza o interacțiune mai strânsă” între diferitele formațiuni de trupe” și de a crește „eficiența gestionării trupelor”.

Mark Galeotti, care studiază afacerile de securitate rusești, a declarat pe Twitter că mișcarea a fost „o confirmare, dacă aveam nevoie, că vor urma ofensive serioase și că până și Putin recunoaște că slaba coordonare a fost o problemă”.

Mari așteptări ruse

Mișcarea este „cel puțin cea mai otrăvită dintre potire”, a spus dl Galeotti. „Este acum pe seama lui, și bănuiesc că Putin are din nou așteptări nerealiste”.

Numirea este văzută, de asemenea, ca o încercare de a-l ține în frâu pe șeful  grupui de mercenari Wagner care l-a criticat public pe generalul Gerasimov.

Generalul Gerasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost însărcinat cu planificarea și executarea operațiunilor recente ale Rusiei în Siria și a invaziei sale tulburi din Ucraina din februarie, care nu a decurs conform planului. El a avut o carieră îndelungată în armată, urcând în grad de la comandant de pluton din epoca sovietică până la conducerea de vârf a Rusiei.