Infofinanciar > Info > Mai puțini bani pentru această categorie de angajați. Valoarea vocuherelor a fost modificată
Info

Mai puțini bani pentru această categorie de angajați. Valoarea vocuherelor a fost modificată

Tichete de vacanta - sursa foto - playtech.ro
FOTO: playtech.ro

O anumită categorie de angajați care lucrează în sistemul public vor avea parte de o surpriză neplăcută. Valoarea voucherelor de vacanță se va modifica considerabil în perioada următoare.

Ministerul Educației a emis un ordin prin care, începând cu această vară, o parte din angajații sistemului de învățământ vor primi o sumă limitată pe tichetele de vacanță. Concret, românii angajați cu normă redusă sau care lucrează în baza unui contract pe o perioadă determinată vor primi mai mulți bani pe card. Situația se va aplica și pentru profesorii care au o normă de oră, în acest caz dascălii vor primi doar suma de 100 de lei.

Formula de calcul a tichetelor de vacanță

Vor primi 1.450 de lei doar angajații care lucrează cu normă întreagă, adică un program de lucru de 12 luni și 8 ore pe zi. Astfel, suma de 1.450 de lei se împarte 12 luni și la programul normal de 8 ore. După care, valoarea obținută se înmulțește cu numărul de luni și ore stipulate în contractul de muncă urmând ca ulterior să aplice un multiplu de 50. Totodată, angajații care au folosit deja suma de pe cardurile de vacanță și al căror contract încetează din varii motive, vor fi nevoiți să returneze valoarea tichetelor folosite.

Atunci când sunt distribuite tichetele de vacanță, beneficiarii semnează pe propria răspundere restituirea sumei la data încheierii perioadei de valabilitate. La finalul perioadei de valabilitate a cardului electronic sau a contractului de muncă, beneficiarul este obligat să returneze angajatorului suportul electronic, iar cel din urmă la rândul lui are obligația să restituie suportul electronic unității emitente.

În situația în care beneficiarul a folosit în totalitate sau parțial tichetele de vacanță, iar între timp a intervenit o cauză de restituire, angajatul va returna angajatorului contravaloarea voucherelor necuvenite și care de altfel au fost utilizate în termen de maxim 60 de zile de la cauza care generează restituirea.

Prevederile legale

„Art.8. (1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu.

(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.

(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea”, potrivit Ordinului de ministru, citat de dcnews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.