Infofinanciar > Info > Vrei să-ți iei pașaportul? Noi reguli pentru eliberarea documentului
Info

Vrei să-ți iei pașaportul? Noi reguli pentru eliberarea documentului

paşaportul, pasaport, sursa foto wise
Sursa foto Arhiva companiei

Românii care vor să-și elibereze pașaportul trebuie să știe noile reguli adoptate de Camera Deputaților. Oficialii au adoptat un proiect ce modifică Legea 248/2005 referitoare la libera circulație a românilor peste hotare. După Camera Deputaților, legea va fi promulgată.

Acest proiect revizuie condițiile în care cetățenii își pot lua documentul de călătorie.  Acesta din urmă trebuie să fie în acord cu condițiile europene. Astfel, pașaportul simplu temporar va fi emis doar în cazul unor situații de urgență. Aceste situații presupun deplasarea cetățeanului în cauză în afara României.

Pașaportul cetățenilor de peste hotare

Una dintre situațiile excepționale de eliberare a pașaportului se referă și la reglementarea situației juridice a românilor ce stau în străinătate și nu mai au pașaportul.

Vor fi modificări și în cazul datelor biometrice. Cu noul proiect, acestea vor fi preluate o singură dată alături de datele personale. Această prelevare se va face de personalul consular, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Trebuie menționat faptul că vor fi reevaluate și situațiile în care un cetățean român poate deține atât un pașaport simplu electronic și unul temporar, ambele valabile. Chiar dacă acestea vor fi valabile, și obligațiile pentru amândouă trebuie respectate.

„Cetăţenii români pot deţine, concomitent, două paşapoarte simple electronice valabile, numai în următoarele situaţii: a) când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict; b) când titularul deţine paşaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă”, se arată în noul proiect.

Românii își pierd cetățenia, trebuie să depună pașaportul

Românilor, ce și-au pierdut cetățenia li se va anula pașaportul ce a fost eliberat din România. Acești români trebuie să își depună pașaportul în curs a cinci zile după ce acesta și-a pierdut cetățenia, conform romaniatv.net.

„Cetăţenii români care sunt, concomitent, titulari ai unui paşaport simplu electronic şi ai unui paşaport simplu temporar valabile au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la încetarea situaţiilor prevăzute la art. 17¹ alin. (1) lit.c) sau, după caz, de la întoarcerea în ţară, să predea autorităţilor competente unul dintre cele două paşapoarte valabile deţinute”, conform proiectului.

Documentul se va depune la Direcția Generală de Pașapoarte. Aceasta este instituția ce are în grijă românii ce au domiciliul peste hotare.

„Cetăţenii români pot deţine, concomitent, un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile: a) în situaţiile prevăzute la art.17¹ alin. (1) lit. c), atunci când paşaportul simplu electronic a fost depus pentru obţinerea unor vize; b) în situaţia în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetăţeanului român în străinătate, în perioada în care paşaportul simplu temporar este depus pentru obţinerea unor vize”, se arată în proiect.