Infofinanciar > Info > România are potențial de investiții. Ar putea atrage 10 miliarde de euro
Info

România are potențial de investiții. Ar putea atrage 10 miliarde de euro

investiții (sursă foto: Entreprenour)
sursa foto: arhivă

România are potențial de investiții în zona spațiilor logistice și industriale. Țara noastră ar putea atrage investiții de 10 miliarde de euro în următorii 5 ani, potrivit unei analize făcută de compania de consultanță Frames.

Conform analizei de la Frames, cele mai atractive zone de a se investi sunt Portul Constanța, București/Ilfov și regiunea Centru. În luna mai au fost înregistrate 110 parcuri industriale la nivel național, conform datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Aceste parcuri beneficiază de facilități fiscale oferite de stat și au o suprafață de 3.466 de hectare. Astfel că parcurile industriale au toate șansele să devină cheia atragerii investitorilor în România, pentru că oferă toate facilitățile la cheie

Analiza mai arată că „Problemele din lanțurile de producție și aprovizionare, generate de crizele multiple din ultimii ani, au determinat o schimbare semnificativă în percepția investitorilor în privința logisticii industriale.

În 2024 și în orizontul 2030, focusul se pune pe găsirea unor spații logistice cât mai aproape de consumator, pe optimizarea stocurilor, a costurilor cu utilitățile și pe dezvoltarea unor investiții în locații multifuncționale, adaptabile la dinamica tot mai accentuată a business-ului”.

România, jucător major

România poate deveni un jucător major în domeniul logisticii industriale din Europa, spun analiștii. Având în vedere schimbările majore din economia globală, precum și scurtarea lanțurilor de producție și aprovizionare, România poate deveni un loc foarte bun pentru investiții deoarece investitorii caută locații sigure, ferite de de evenimente nedorite precum războiul și schimbările climatice.

„Războiul din Ucraina a accentuat și mai mult această cerere de spații de producție, mai ales în cadrul unor parcuri industriale care să ofere toate condițiile necesare relocării business-urilor” arată analiza.

„Reconstrucția Ucrainei, după război, va genera un business de peste 100 de miliarde de euro, iar multe companii caută deja locații optime pentru a-și dezvolta puncte de lucru în apropierea acestui uriaș șantier care va deveni țara vecină’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

România crește și ca nearshoring, relocarea producției

România începe să crească și pe partea de nearshoring, adică relocarea producției, o spune Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim de conatinere. Țara noastră crește ca destinație datorită creșterii costurilor cu transportul cauzate de întreruperea unor rute cheie. Din Constanța și pe Dunăre, mărfurile ar ajunge în Europa de Vest chiar și cu patru zile mai repede decât pe rutele marine prin nord.

Țara noastră este cosniderată a fi o zonă sigură pentru investiții având în vedere răboiul de la graniță.   56% dintre companiile străine vor să își extindă operațiunile din România, o spune un studiu realizat de EY România. De asemenea, România are potențial de atragere de investiții de 10 miliarde de euro atât din fonduri private, cât și publice.

„2024 a adus un sentiment de certitudine pentru investitori, a confirmat că România este o zonă sigură de investiții și că umbrela NATO este un garant că țara noastră este ,,open for business’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames, potrivit economedia.ro.