Infofinanciar > Info > Mai puține taxe de la 1 iunie! Ce plăți vor putea evita românii în aceasta vară
Info

Mai puține taxe de la 1 iunie! Ce plăți vor putea evita românii în aceasta vară

A2 Pod Fetești Sursă foto HotNews.ro
Sursă foto: HotNews.ro

Taxa de pod de la Fetești, de pe Autostrada Soarelui (A2) va fi întreruptă de la data de 1 iunie 2023, potrivit unui nou ordinal ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Conform acestui nou proiect, românii care ar avea de gând să își petreacă vacanța pe litoral, și care traversează Autostrada Soarelui, nu vor mai fi nevoiți să achite această taxă de pod de la Fetești. 

Românii care doresc să își petreacă minivacanța de Rusalii pe litoral și călătoresc pe A2, nu vor fi nevoiți să achite taxa de pod la Fetești, după cum a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. 

Scutirea taxei de pod este în vigoare până la 31 august  

Potrivit documentului înaintat de Ministerul Transporturilor, suspendarea tarifului de utilizare a podului de la Fetești ar urma să fie esplicabilă pentru toate categoriile de autovehicule, însă data limită la care evitarea taxei este posibilă, este dara de 31 august 2023.  

Astfel, taxa pentru circulația pe podul de la Fetești în drum spre litoral sau înapoi va fi gratuită pe toată perioada verii. Însă, eliminarea obligației de plata a taxei de pod va aduce un nou adaos pentru deficitul bugetar. Potrivit estimațiilor realizate de către oficiali, se vor pierde aproximativ 52 de milioane de lei. 

Calea II de circulație, sensul Constanța-București, între km 143+125 și km 148+315, a fost închis circulației pe perioada lucrărilor, reluate în luna februarie, traficul fiind deviat pe Calea I, unde se va circula în ambele sensuri, potrivit CNAIR. 

Lucrările se desfășurau pe podul peste brațul Borcea, aflat pe autostrada A2. Trebuie finalizate următoarele lucrări majore: frezarea și refacerea sistemului rutier; îndepărtarea și montarea parapetului pietonal; refacerea trotuarului etc. 

Lucrările de reabilitare din timpul verii 

„Noi am sperat că undeva la sfârşitul lunii iunie puteam să îl dăm în circulaţie, pare că se duce şi în luna iulie. 

Reparaţiile, eu sper să se termine până la început de august”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 

Potrivit ministrului Transporturilor, vor fi efectuate lucrări de reparații pe toată perioada sezonului estival la podul care traversează brațul Borcea al Autostrăzii Soarelui. 

În anul 2021 a fost semnat un contract de reabilitare între asociațiile MARISTAR COM SRL și HYDROSTOY AD, care ajunge la o sumă de aproximativ 68 de milioane de lei. Contractul va fi în vigoare pe o perioadă de 24 de luni, pentru execuția lucrărilor, și alte 60 de luni, perioadă în care se va instaura o garanție pentru lucrările realizate. 

Cea mai simplă metodă de a plăti taxa de pod de la Fetești este la benzinăriile din orașe sau de pe Autostrada Soarelui.  Plată poate fi făcută atât înainte de trecere, cât și după. Cu toate acestea, nu trebuie să fie făcută mai târziu de 24 de ore. 

De asemenea, achitarea taxei de pod poate fi efectuată și prin trimiterea unui SMS la numărul 7577, indiferent de rețeaua mobilă. În mesajul alcătuit ar trebui să fie inclus atât numărul de înmatriculare, cât și categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul, care poate fi de la 1 la 4, potrivit RomâniaTV.

Plata online a taxei online, tot ce trebuie realizat este accesarea portalului taxadepod.ro și să specificați tipul vehiculului, numărul de treceri și metoda de plată.   

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.