Infofinanciar > Lumea la zi > Mai mulți bani pentru românii vulnerabili de la 1 martie! Marius-Constantin Budăi a anunțat criteriile de eligibilitate
Lumea la zi

Mai mulți bani pentru românii vulnerabili de la 1 martie! Marius-Constantin Budăi a anunțat criteriile de eligibilitate

Bani
Sursa foto Antena 3 CNN

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, a anunțat astăzi că de la 1 martie vor crește prestațiile sociale, acestea se vor calcula în baza Indicatorului Social de Referință în conformitate cu legislația în vigoare actualizată lunar.

Următoarea indexare pentru tot ceea ce înseamnă prestații sociale și plăți se va efectua în luna martie. Este vorba de ajutorul acordat prin Legea 46, cel de șomaj, alocații sau prestații care se achită prin Agențiile Județene de Prestații și Inspecție Județene, inclusiv cele acordate pentru susținere familiilor nevoiașe, monoparentale precum și alte subvenții sau prime.

Cresc ajutoarele sociale

„Este vorba despre Indicele Social de Referință care, așa cum prevede legea, și cum am prevăzut într-o lege adoptată în Parlament, va fi actualizat lunar.

Acum vom face această actualizare în martie și tot ce înseamnă prestații care se plătesc, prestații sociale. Vorbim și despre acel ajutor din Legea 416, vorbim despre ajutoarele de șomaj, vorbim despre alocații, despre toate prestațiile care se plătesc în Agențiile Județene de Prestații și Inspecție Județene, vorbim despre ajutoarele pentru susținerea familiilor, pentru familiile monoparentale și bineînțeles subvenții și alte prime pentru inserție și alte lucruri. Vorbim de toate prestațiile sociale„ a declarat pentru Antena 3 CNN, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Referitor la cuantumul exact al acestor majorări, ministrul  a ezitat să înainteze o cifră exactă, însă toate modificările vor fi publicate în momentul în care procedura de calculare va fi finalizată. ”M-am ferit tot timpul să dau sume pentru că acele sume le vom publica în momentul în care vom avea și calculele făcute și actul normativ” a completat Budăi.

Potrivit antena3.ro, vor crește de la 1 martie ajutoarele acordate pentru persoanele singure și cele pentru familiile cu mai multe persoane. Totodată, se vor mai majora și subvențiile acordate persoanelor marginalizate ( 2392 de lei), indemnizațiile lunare acordate persoanelor cu handicap vor crește și ele ( 419 lei), indemnizația acordată concediului pentru creșterea copilului se majorează la 1495 de lei, iar cuantumul lunar pentru alocația de plasament va fi de 1081 lei.

Plățile pentru ajutorul de încălzire se vor acorda de la 20 februarie

Persoanele care vor adopta un copil în 2023 vor primi 2033 de lei reprezentând valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în timp ce valoarea indemnizației de sprijin ajunge la 718 lei.  De asemenea, reprezentanții Guvernului au anunțat că a început tipărirea cardurilor de energie, acestea vor fi distribuite începând de la 1 februarie iar plățile aferente ajutorului de încălzire va începe de la 20 februarie.

„,,Aşa cum am promis, începând cu data de 1 februarie va putea avea loc distribuirea cardurilor de energie, iar cu data de 20 februarie se vor putea face primele plăţi aferente ajutorului de încălzire, cu cele trei documente pe care le ştim deja: cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare pentru plata şi datoria pe care beneficiarii noştri o au la furnizorul de energie.

Mă bucur că am ajuns la acest moment şi că avem toate echipamentele pregătite (…) În zilele următoare cardurile de energie se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, aşa încât procesul sperăm să decurgă în condiţii normale şi termenul de 20 februarie să fie cel de la care beneficiarii, cu ajutorul respectiv pot efectua plăţi”, informează Agerpres, citându-l pe Marius Constantin Budăi.