Info

Mai mulți bani pentru români! Cine poate primi 700 de lei și care sunt condițiile de eligibilitate

Facturi Sursa foto Observator
Sursa foto Observator

De la 1 februarie, românii eligibili vor primi prima tranșă din acest ajutor, adică 700 de lei. Guvernul României ajută populația cu venituri mici.

Acest ajutor este în valoare de 1.400 de lei și este oferit românilor pentru a-și putea plăti facturile. O tranșă va fi dată în luna februarie și va fi 700 de lei. Cea de-a doua tranșă de 700 de lei va fi acordată în luna septembrie. Poșta Română va fi instituția care se va ocupa cu distribuirea cardurilor respective.  

„Odată ce aceste persoane primesc cardul de energie, vor putea să vină fie în oficiile poștale și să își plătească factura, fie, ca să venim în ajutorul beneficiarilor, vom dota poștașii să încaseze aceste facturi și la oameni acasă”, a declarat Valentin Ştefan, directorul Poștei Române. 

Problema apare pentru persoanele care locuiesc la bloc, aceștia vor avea parte de o situație complicată. Mai clar, la bloc, administratorul plătește furnizorului o singură facturi, pentru întreg blocul, nu pentru fiecare apartament în parte. 

În acest caz, asociația va primi din partea Poștei Române câte un document în plus pentru fiecare apartament. Fiindcă nu sunt de acord cu această măsură, reprezentanții asociațiilor de locatari pe solicită guvernanților să simplifice modalitatea de acordare a sprijinului, pentru a nu fi nevoiți să facă un efort suplimentar. 

Persoanele eligibile

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Banii pot fi folosiți pentru facturile la energia electrică, energia termică centralizată, gaze, butelie, dar și lemne de foc. Este important de precizat că persoanele care stau la bloc și vor să primească acest ajutor, trebuie să ceară din partea asociației de proprietari certificatul de validare a datoriei, în cazul în care energia termică este furnizată în sistem centralizat. Este important de precizat că certificatul respectiv nu va fi eliberat automat, ci pe baza unei solicitări a locatarului, potrivit Substantial

Sprijinul de 1.400 de lei este unul dintre puținele măsuri de ajutor luate de către stat în acest an pentru românii cu venituri mici. Precizăm că autoritățile au anunțat continuarea programului privind voucherelor pentru alimente, distribuirea pachetelor cu alimente, dar și mai mulți bani pentru anumite categorii de persoane.