Info

Facturile la energie vin cu noi reguli! Iohannis a semnat deja decretul de promulgare a legii

facturi energie romanialibera.ro
sursă foto: realitatea.ro

Începând cu luna ianuarie 2023, apar nori reguli privind facturile la energie, reguli în beneficiul consumatorului. Președintele României, Klaus Iohannis, a primulgat deja decreteul de legii ce face referire la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Poate cel mai bun exemplu în acest caz îl reprezntă modificare ce spune că distribuitorul va trebui de acum să anunțe pe factura lunară consumul de gaze anual comparativ cu cel din anul trecut. În plus, la cererea clienților, furnizorii vor trebui să explice pe înțelesul tuturor cum se stabilește suma de plată înregistrată pe factură, asta mai ales în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului.

Ce obligații mai au distribuitorii?

Astfel, potrivit noului regulament, furnizorii de gaze naturale vor avea obligaţia să informeze consumatorii, cel puţin o dată pe an, într-o factură, aceste date: comparaţii între consumul actual de gaze naturale al consumatorului final şi consumul din anul precedent, indicat sub formă grafică; datele de contact, adică adresele de site-uri de internet, ale unor instituţii ce se ocupă în domeniul energiei, site-uri de unde, cei care doresc, vor putea obţine informaţii referitoare la măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali şi specificaţii tehnice obiective privind echipamentele energetice, scrie antena3.ro.

Toate aceste informații și servicii sunt gratuite pentru clientul solicitant, nu va fi facturat nimic în plus. De asemenea, furnizorii vor mai trebui să îndeplinească cererea clientului lor în cel mai scurt timp posibil și într-un limbaj simplu, care să fie ușor de înțeles.

Bani pentru plata facturilor

În anul 2023, mulți români vor primi ajutoare din partea statului pentru a-și achita mai ușor facturile la energie electrică. Acest sprijin financiar se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub suma de 2.000 lei. În acest sens, s-a întocmit și o Ordonață de Urgență (OUG), nr. 166/2022, care specifică faptul că cei care vor primi acești bani sunt:

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.