Infofinanciar > Info > Cei care călătoresc cu trenul vor scoate mai mulți bani din buzunar! Ce modificări aduce CFR
Info

Cei care călătoresc cu trenul vor scoate mai mulți bani din buzunar! Ce modificări aduce CFR

cfr trenuri Sursă foto: hotnres.ro
sursa foto arhiva companiei

Este vorba despre taxa pe gară. O nouă metodă de a lua bani de la călătorii CFR. Mai exact, este o vorba despre o taxă care se aplică pentru utilizarea gărilor.

În aceeași măsură, pentru că nu sunt fonduri suficiente primite de la stat pentru reparațiile căii ferate, conducerea companiei care gestionează infrastructura feroviară propune închiderea liniilor unde trenurile nu pot circula în siguranță.

Aceștia subliniază că, anual, fondurile primite pentru întreținerea și reparația șinelor au fost mult sub necesar. Un raport al CFR Infrastructură avertizează că problemele feroviare nu sunt cauzate doar de condițiile meteorologice extreme, ci și de lipsa fondurilor alocate pentru reparații și întreținere începând din anii ’90. Problemele s-au acumulat, iar acum sunt necesare sume considerabile pentru reabilitarea căii ferate. De exemplu, anul acesta ar fi fost necesare suplimentar 4 miliarde de lei, având în vedere că peste 71% din linii necesită reparații capitale. În aceeași situație se află aproape 54% din tuneluri, 64% din terasamente și poduri, și 85% din instalații și macaze.

„Trebuie să ne hotărâm și noi să vedem de câți kilometri de cale ferată mai avem nevoie, unde mai avem nevoie și acolo să investim puternic”, spune Grigore Mare, președintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.

Pentru a repara degradările acumulate în decursul decadelor, fondurile europene nu sunt suficiente, conform raportului. Este necesară și o finanțare substanțială din bugetul de stat, precum și o creștere a veniturilor proprii ale companiei. O soluție propusă este închirierea unui număr mai mare de linii către operatori privați. De asemenea, se discută introducerea unei taxe pentru utilizarea gărilor, care ar urma să fie plătită de companiile feroviare. Dacă această taxă va fi implementată, este probabil că va fi reflectată în prețul biletelor de tren, informează Digi24.ro, preluat de RomâniaTV.

CFR și punctualitatea

De asemenea, CFR întâmpină probleme și la capitolul punctualitate. Există un document care demonstrează că miile de minute de întârziere înregistrate anul trecut la toate trenurile din dotare şi susţine că majoritatea întârzierilor au altă cauză decât vina companiei, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de operatorul feroviar de stat.

CRF identifică în documentul respectiv factorii care cauzează întârzierile trenurilor de călători. Aceștia includ vremea nefavorabilă, căderi de copaci, lipsa tensiunii în linia de contact, temperaturile ridicate în șine, ceața densă, șinele rupte și macazele defecte, calamitățile naturale, incidentele pe calea ferată, furturile de echipamente de siguranță, lovirile de persoane, vehicule sau animale, lucrările la infrastructura feroviară, restricțiile și limitările de viteză impuse pe rețeaua de cale ferată administrată de CFR SA, sosirile întârziate ale trenurilor internaționale la frontieră și necesitatea asigurării conexiunilor cu trenurile interne, precum și defectările materialului rulant aparținând altor operatori de transport feroviar de marfă și călători, care provoacă perturbări temporare în circulația trenurilor.