Infofinanciar > Lumea la zi > Mai multe zile libere plătite pentru cetățeni! Cine va beneficia de acest concediu
Lumea la zi

Mai multe zile libere plătite pentru cetățeni! Cine va beneficia de acest concediu

Mai multe zile libere plătite pentru cetățeni! Cine va beneficia de acest concediu
sursa foto RomaniaTV.ro

Angajații, atât din mediul privat, cât și cei de la stat beneficiază de multe zile libere, care fac parte din dreptul legal al fiecărui individ la concediul de odihnă. De asemenea, la această prevedere se adaugă și zilele libere oferite de stat, cu ocazia unor sărbători religioase sau celebrări naționale. Aceste beneficii sunt extrem de importante pentru oameni deoarece le oferă oportunitatea de a avea timp liber și de -și încărca bateriile pentru a avea o productivitate mai mare la locul de muncă.

Dar, se pare că vor exista noi zile de concediu pentru o anumită categorie de angajați, care vor putea opta pentru o minivacanță. Spania a devenit prima țară din Europa care a legalizat noi zile libere pentru angajați. Este vorba de concediul menstrual. Femeile vor putea beneficia de zile libere plătite pentru astfel de perioade ale lunii.

Concediul menstrual

Menstruația este un fenomen care apare lunar în cazul femeilor, iar acest proces poate fi extrem de dureros, având de asemenea și alte efecte la nivelul corpului femeilor. Durerile de cap, de spate sau alte nereguli pe care femeile le resimt la menstruație au devenit un lucru normal, peste care se trece cu ușurință și de cele mai multe ori este ignorat. Femeile merg la serviciu cu această stare de disconfort și durere, încercând să finalizeze și să ducă la capăt task-urile pe care le au de făcut zilnic. Acest lucru s-ar putea schimba deoarece există o nouă lege ce vine în ajutorul femeilor și pune starea de bine și sănătatea pe primul loc.

Spania a aprobat o lege care permite femeilor cu menstruații dureroase să își ia concediu  plătit de la locul de muncă, cu scopul de a sta acasă și de a se lupta cu durerile lunare.  Noua normă intitulată „Proiectul de lege privind egalitatea de gen” a intrat în vigoare joi și a reformat o lege din 2010 care garantează drepturile sexuale și reproductive ale femeilor. De asemenea, această evoluție a făcut ca Spania să devină prima țară europeană care a adoptat o astfel de lege. Potrivit actului normativ, femeile vor putea să stea acasă câteva ore în timpul zilei de lucru sau să își ia concediu medical dacă durerile le împiedică să lucreze.

Durata concediului depinde de cât de severe sunt durerile menstruale și de cât timp durează. În plus, legea permite tinerelor de 16 și 17 ani să facă avort fără acordul părinților și extinde finanțarea publică a contraceptivelor. Irene Montero, ministrul pentru Egalitate, a declarat că legea garantează sănătatea menstruală ca parte a dreptului țării la egalitatea de gen, adăugând că sănătatea și corpul femeilor contează. „Să ai timp să ai grijă de tine este acum important”, a adăugat ea. Montero a precizat că Guvernul va acoperi costurile concediului.

Lege în favoarea femeilor

„De astăzi aveți deja dreptul de a pleca de la serviciu pentru a vă confrunta cu menstruația dureroasă, pentru întreruperea voluntară a sarcinii și pentru ultimele săptămâni de gestație pe care le-am aprobat odată cu noua lege privind avortul, sănătatea sexuală, reproductivă și educația sexuală”, a scris ministrul pe Twitter. „Dacă aveți nevoie să solicitați oricare dintre aceste anulări, trebuie doar să vă contactați medicul sau medicul de familie cât mai curând posibil. Sănătatea, corpul și timpul femeilor contează. Nu mai trebuie să facem regula invizibilă, să lucrăm cu pastile, să murim de durere pretinzând că nimic nu este în neregulă.” a declarat Irene Montero. La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări, printre care Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia, conform The Cable.