Infofinanciar > Info > Mai multe zile libere de la stat! Evenimentele pentru care ai dreptul să-ți iei o minivacanță plătită
Info

Mai multe zile libere de la stat! Evenimentele pentru care ai dreptul să-ți iei o minivacanță plătită

Minivacanță Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Mulți angajați români nu știu faptul că legislația prevede acordarea unui număr mai mare de zile libere plătite pentru anumite evenimente speciale din familie. Astfel, angajații din România beneficiază de până la cinci zile libere plătite pentru diverse evenimente personale, fie ele fericite sau nefericite, care intervin în mod inevitabil în viața lor.

Conform articolului 152 din Codul Muncii, angajatorul are posibilitatea să acorde următoarele zile libere plătite:

– 5 zile pentru căsătoria salariatului;

– 2 zile pentru căsătoria unui copil al salariatului;

– 5 zile pentru nașterea unui copil și 10 zile suplimentare dacă tatăl a urmat un curs de puericultură;

– 3 zile pentru decesul soțului/soției, copilului, părinților sau socrilor;

– 1 zi pentru decesul bunicilor, fraților sau surorilor;

– 1 zi pentru donatorii de sânge;

– 5 zile pentru schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, în cazul mutării domiciliului în altă localitate.

În afară de concediul legal plătit pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de până la doi ani, o mamă salariată poate solicita încă un an de concediu fără plată. În timpul acestui concediu, contractul de muncă al mamei nu poate fi desfăcut, iar angajatorul nu poate recruta alt personal în postul respectiv decât prin încheierea unui contract de muncă pe perioadă determinată, relatează Antena 3 CNN.

Zilele libere în România pentru anul 2023 sunt:

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române 14 aprilie – Vinerea Mare 16 şi 17 aprilie – Paştele ortodox 1 mai – Ziua Muncii 1 iunie – Ziua Copilului 4 iunie şi 5 iunie – A doua zi de Rusalii 15 august – Adormirea Maicii Domnului 30 noiembrie – Sfântul Andrei 1 decembrie – Ziua Naţională a României 25 decembrie şi 26 decembrie – Crăciunul.

Românii ar putea primi o nouă zi liberă plătită

Dacă proiectul de lege depus la Parlament de 19 senatori ai PNL și unul de la PSD va fi aprobat și promulgat de președinte, angajații români ar putea beneficia de o zi liberă plătită în plus în fiecare an. Această propunere vine ca o completare a articolului 139 din Codul Muncii, Legea nr. 53/2003.

Senatorii propun să adauge o nouă prevedere în Codul Muncii, care să permită acordarea unei zile libere plătite angajaților cu ocazia zilei lor de naștere.

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. În cadrul oricărei entităţi – instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi.

Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, se arată în expunerea de motive a proiectului, citată de Antena 3 CNN.