Infofinanciar > Info > Mai multe mame cu venituri mici vor primi asistență medicală gratuită! Investiție de 2,6 milioane de euro într-un nou spital
Info

Mai multe mame cu venituri mici vor primi asistență medicală gratuită! Investiție de 2,6 milioane de euro într-un nou spital

Preotul Damaschin împreună cu copii
Sursă foto: Știri România

Mai multe mame fără posibilități financiare împreună cu copiii lor vor beneficia de tratament și analize gratuite în cadrul unui spital din Iași, ce va fi amenajat și dotat cu ajutorul asociației preotului Dan Damaschin, „Glasul Vieții”. Investiția de aproximativ 2,6 milioane de euro, care a fost strânsă din donațiile celor mărinimoși, a ajutat și la cumpărarea clădirii noii unități sanitare.

Centrul de tratament va purta numele Veronicăi, o femeie de 35 de ani care a murit din cauza unei boli grave, nedescoperite la timp. Aceasta a lăsat în urmă cinci copii orfani.

„Îmi doream să reuşesc să fac un centru medical pentru persoanele aflate în suferinţă. Veronica este o mamă a cinci copii, care a murit din cauza unui cancer care nu ar fi trebuit să o ucidă. Era un cancer operabil şi tratabil, era posibil ca acea mamă să se facă bine. Cu toate acestea, ea s-a preocupat cel mai mult să fie mamă şi să fie alături de copiii ei şi nu a putut trata la timp acea boală care, într-un final, a răpus-o. Astfel, am ales pentru centrul medical numele acestei mame, Veronica, care era prea ocupată să fie mamă”, a povestit preotul Dan Damaschin, scrie Adevărul.

Cine va beneficia de noul spital

Lucrările pentru amenajarea noului spital au început luni, 6 februarie 2023. În acest loc, atât mamele cât și copiii lor, fără asigurări medicale, se vor putea trata gratuit. Printre acestea se numără Sonia, mamă a șapte copii.

„Nu sunt asigurată. Am mers la noi la dispensar, am cerut ajutorul asistentei și mi-a spus că este ora 12 și nu se mai uită la copii că trebuie programare.”, a mărturisit Sonia.

De asemenea, Veronica, care are tot șapte copii, nu are loc de muncă pentru că trebuie să-și petreacă timpul acasă ca să-și îngrijească familia. Și ea este o femeie care va beneficia din plin de ajutorul oferit de noul spital.

„Dacă mi se întâmplă ceva mie sau se întâmplă copiilor mei, sigur am nevoie de ajutorul medicilor și atunci dacă merg la spital sigur trebuie să plătesc.”, a susținut Veronica, scrie ProTV.

Ce dotări va avea spitalul

În spitalul de patru etaje vor funcționa laboratoare medicale și 24 de cabinete, pentru toate specialitățile, o farmacie, dar și compartiment de imagistică, dotat cu aparat de radiologie, RMN și computer tomograf de ultimă generație.

Aici vor lucra mai mulți medici, printre care și un tânăr rezident, absolvent al Universităţii de Medicină din Iași, pe numele său Dragoș Bălănici.

„Îmi pun la dispoziție toată priceperea pentru ca aceste mame și copiii lor să aibă parte de îngrijiri așa cum merită, în primul rând ca oameni, în al doilea rând ca mame. ”, a spus Bălănici.

„În maxim un an, mi-aș dori să putem să avem activitate permanentă. Ca să nu mai vedem oameni care nu au bani și care-și distrug sănătatea sau. Să avem copii cu sechele pentru tot restul vieții.”, a completat preotul Dan Damaschin, fondator al Asociației „Glasul Vieții”.

În cadrul proiectului este stipulat faptul că, în urma efectuării consultațiilor, toți pacienții vor avea acces gratuit și la medicamente. De asemenea, înainte de a pleca acasă, aceștia vor primi și o masă caldă în spital.

Părintele Dan Damaschin are grijă, în prezent, prin asociația pe care o deține, de peste 3.000 de mame nevoiașe și de cei 10.000 de copii.